Atracţii turistice

Regiunea centrală a României, aflată în interiorul curburii Munţilor Carpaţi şi poziţionată pe cursurile superioare şi mijlocii ale râurilor Olt şi Mureş, este un spaţiu în care natura îşi arată frumuseţea pură, aproape neîntinată de artificial, unde aerul este încă proaspăt şi timpul nu se grăbeşte să se scurgă ca în alte părţi. Zona dispune de o serie variată de atracţii turistice, precum practicarea turismului montan, balnear, cultural şi agroturismul.

Judeţul Alba, ale cărui oraşe principale sunt Alba Iulia, Aiud, Sebeş şi Blaj, este o destinaţie de vacanţă care împleteşte armonios nevoia unei escapade într-un cadru natural paradisiac şi dragostea pentru tradiţiile locale.

“Târgul de fete de la Găina” reprezintă o atracţie majoră pentru turiştii dornici sa vadă ritualul de curtare a viitoarelor mirese în căutare de noroc şi fericire în căsnicie. Evenimentul are loc pe data de 20 iulie, odată cu sărbătoarea ortodoxă “Sf. Ilie”, pe Muntele Găina la o altitudine de 1484 m .

Oraşul cu rezonanţă istorică Alba-Iulia deţine un număr important de obiective turistice demne de toată atenţia, precum Catedrala Catolică şi Biserica Ortodoxă, Catedrala Reîntregirii, Sala Unirii şi cetatea Bastionară, Muzeul Naţional, Palatul Apor, Palatul Princiar şi Fostul Comisariat şi Manutanţa Alba Iulia.

Clădirile medievale din Abrud, Muzeul Minelor din Roşia Montana, Peştera Huda lui Papară (Apuseni, M. Trascăului), Cetatea din Sebeş şi Cetatea din Aiud, Cheile din Valea Râmeţ şi Defileul Argeşului sunt printre cele mai apreciate şi râvnite obiective din judeţul Alba.

Un alt teritoriu plin de farmec estetic, istoric, natural şi al tradiţiilor este judeţul Sibiu, din care fac parte municipiile Sibiu (reşedinţă) şi Mediaş, precum şi oraşele Avrig, Agnita, Cisnădie, Copşa Mică, Sălişte sau Dumbrăveni.

Atracţiile turistice ale Sibiului abundă atât în număr, cât şi în farmec: Lacul fără fund (Ocna Sibiului), Depozitele de calcar de la Cisnădioara şi Turnu Roşu, Mărginimea Sibiului, Rezervaţia de la Valea Sârbă, Lacul Bâlea, Iezerele Cîndrelului, Turnul Scărilor, Turnul Tâmplarilor şi Turnul Blănarilor din Sibiu şi staţiunile balneoclimaterice de la Băile Bacna şi Ocna Sibiului bucură atât ochiul, cât şi mintea şi bunăstarea fizică.

Tot în judeţul Sibiu, lângă localitatea Dealu Frumos se află centrul geografic al României, la aproximativ 3 km de oraşul Agnita.

Teritoriul judeţului Covasna este un adevărat spectacol al reliefului, cu pronunţate diferenţe de altitudine şi masivitate. Astfel, explorările montane constituie o ispită irezistibilă pentru turişti.

Cât despre atracţiile principale ale acestei regiuni, se remarcă destinaţiile: rezervaţia naturală Mestecănişul de la Reci, Cheile Varghişului, Peştera Puturosul de la Balvanyos, Planul Înclinat de la Comandău Covasna, Mănăstirea Schimbarea la Faţă de la Sita Buzăului, Cetatea Păgânilor, Balvanyos (sec. al X-lea), Cetăţile Ţărăneşti de la Cernat, Ilieni şi Aita Mare, Cetatea Zânelor din Covasna şi Biserica reformată de la Biborţeni (sec. al XVI-lea).

Judeţul Harghita este mândra regiune deţinătoare de elemente naturale unice, păduri în care omul încă nu a reuşit să pătrundă şi ape binecuvântate, cu proprietăţi curative deosebite.

Lacul Sfânta Ana, o atracţie turistică de notorietate atât pentru români, cât şi pentru străini, este singurul lac de origine vulcanică din România. Lacul Roşu, de baraj natural, este un alt obiectiv aflat în apropierea Cheilor Bicazului.

Salina Praid şi ştrandul amenajat din aceeaşi localitate ademenesc vizitatorii cu efectele lor terapeutice, calmante şi relaxante. Alte destinaţii de interes sunt Complexul baroc Şumuleu, Mănăstirea Sfântul Ilie din Topliţa, Cetatea Miko, Băile Tuşnad, Biserica din Săcel sau Castelul Lazarea.

Judeţul Braşov este un leagăn al istoriei poporului român, care se mândreşte cu unele dintre cele mai interesante destinaţii de vacanţă din România: templul de la Şinca-Veche are peste 7000 de ani vechime, Rezervaţia Naturală Tâmpa este singura din lume aflată în centrul unui oraş, staţiunile de renume internaţional Poiana Braşov, Zizin şi Predeal, Tigăile din Munţii Ciucaş, Parcul Naţional Piatra Craiului, Pădurea Bogatii, Bazaltele de la Racoş, pesterile Comana, Bârlogul Ursului, Valea Cetăţii, Liliecilor, Vulcanii noroioşi, Cascada Tamina şi Canionul Şapte Scări din Masivul Piatra Mare, Castelul Bran, Cetatea Făgăraş, Rupea şi Feldioara sunt locuri de văzut într-o viaţă.

Lista mai poate continua cu Munţii Făgăraş, Muntele Postăvaru, Situl fosilifer Ormenis, Microcanionul în bazalt de la Hoghiz şi Mănăstirea Franciscanilor din oraşul Braşov.

Judeţul Mureş deţine de asemenea un palmares bogat de atracţii turistice, precum locaţii naturale deosebite, staţiuni, vestigii istorice şi rezervaţii.

Recomandate vizitatorilor sunt Scaunul Domnului, Defileul Mureşului, Rezervaţia Mociar, Rezervaţia de Bujor de stepă, Parcul dendrologic din Gurghiu şi Lacul Ursu. Staţiunile de renume din Mureş sunt Sovata, Sângeorgiu de Mureş, Ideciul de Jos, Răstoliţa şi Lunca Bradului.

Iubitorii de istorie pot admira Cetatea medievală din Târgu Mureş şi Sighişoara, Casa Vlad Dracul, Turnul Sfatului, Castelele Kemenu, Bethlen Criş sau Lăpuşna, ruinele Cetăţii Gurghiu (sec. XIII) şi monumentul de la Oarba de Mureş.

Newsletter

Loading...Loading...