Ce nu trebuie să pierzi

Regiunea centrala a Romaniei reprezinta una dintre principalele zone de atractie turistica din tara. Aflata pe locul doi ca numar de vizitatori, regiunea centrala se mandreste cu diferite forme de turism (montan, balnear, cultural, agroturism), monumente istorice si culturale si peisaje incantatoare.

Turistul aflat in regiunea centrala a Romaniei nu trebuie sa rateze cateva dintre cele mai spectaculoase atractii turistice:                                                                                                                                    

Principala zona istorica a orasului Alba Iulia, resedinta judetului Alba, Cetatea Alba Carolina ocupa o suprafata de 70 ha si a fost construita in stil Vauban, intre 1715-1738, dupa planul arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Contruirea fortaretei a fost ordonata de catre imparatul Carol al VI-lea de Habsburg.

Cetatea este o fortareata in forma de stea, cu 7 bastioane si ziduri groase, porti in stil baroc, cu basoreliefuri reprezentand scene si figuri mitologice, ce poarta semnatura lui Johann Konig. Pentru ca aceasta cetate sa poata fi ridicata, o serie de alte constructii au fost demolate; printre acestea, se numara Mitropolia Ortodoxa a voievodului Mihai Viteazul. Cetatea Alba Carolina, cea mai impresionanta contructie de acest tip din zona de sud-est a Europei, a fost finalizata in 1738, ridicarea acesteia fiind amanata de epidemia de ciuma si de razboaie.

De vizitat in interiorul Cetatii Alba Carolina:

- Catedrala Reintregirii
- Muzeul si Sala Unirii
- Grupul Statuar al Corifeilor Unirii
- Biblioteca Batthyaneum
- Catedrala Romano-Catolica
- Celula lui Horea, Closca si Crisan
- Palatul Apor
- Palatul Principilor
- Universitatea 1 Decembrie
- Obeliscul ridicat in memoria lui Horea, Closca si Crisan
- Traseul Celor Trei Fortificatii

Judetul Brasov este unul dintre cele mai atractive regiuni din tara. In perimetrul acestuia, obiectivele turistice par a fi la tot pasul, de la relief la monumente istorice. O vizita in judetul Brasov trebuie sa includa si o escapada in municipiul Brasov.

Municipiul Brasov este locul in care pot fi vizitate obiective turistice precum Muzeul de Istorie din Casa Sfatului,  Casa Muresenilor, Muzeul primei scoli romanesti, Muzeul Fortificatiilor din Tara Barsei sau Muzeul Cetatuia. Pentru cei interesati de obiectivele religioase, Brasovul gazduieste si o serie de biserici istorice, dintre care se evidentiaza Biserica Neagra, construita pe locul unde, candva, se afla o bazilica romana.

Spectaculoasa este si Rezervatia Naturala Tampa – singura la nivel mondial care se afla in interiorul unei asezari orasenesti. Nu in ultimul rand, Brasovul merita vizitat si pentru Piata Sfatului, strada Republicii sau strada Sforii, considerata ca fiind cea mai ingusta din intreaga Europa.

Odata patruns pe teritoriul judetului Brasov, nu trebuie sa ratezi nici:

- statiunea montana Poiana Brasov, aflata la 15 km de Brasov, la poalele muntelui Postavaru
- statiunea montana Predeal
- coridorul Rucar-Bran, in trecut cale comerciala ce lega Transilvania de Tara Romaneasca, sau castelul Bran
- pestera Liliecilor
- vulcanii noroiosi de la Baile Homorod
- manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus
- canionul Sapte Scari din Masivul Piatra Mare

Judetul Covasna este o regiune intesata de ape minerale si statiuni balneo-climaterice, dar si de biserici fortificate. Turistii interesati de o vacanta curativa au la dispozitie cateva statiuni renumite, printre care se numara Balvanyos, Biborteni, Bodoc, Filia, Micfalau, Malnas Bai, Valcele sau Valea Zalanului. Aici sunt tratate boli dermatologice, cardiologice, endocrine, reumatice etc.

Pentru cei interesati de turismul ecumenic, in judetul Covasna pot fi vizitate biserica fortificata de la Zabala (secolul XIV), biserica ortodoxa de la Araci (secolul XIV), biserica reformata de la Biborteni (secolul XVI), manastirea Marcus sau manastirea Schimbarea la Fata de la Sita Buzaului.

Nu in ultimul rand, bogatia istorica a judetului Covasna reiese din prezenta unor fortarete cum ar fi cetatea Paganilor de la Balvanyos (secolul X), cetatea taraneasca de la Cernat (secolul XII) sau cetatea Zanelor din Covasna.

Pe teritoriul judetului Harghita se afla, de asemenea, o serie de obiective turistice, accesate an de an de mii de vizitatori si care nu trebuie ratate. Dintre acestea, amintim statiunea Baile Tusnad, salina Praid, lacul Sfanta Ana, lacul Rosu si Cheile Bicazului.

Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic din Europa. Situat la o altitudine de 946 m, ocupa o suprafata de 19,50 ha si are o adancime maxima de 7 m. Pe langa amplasarea sa, in craterul unui vulcan stins (Ciomatu), lacul Sfanta Ana mai are cel putin o particularitate demna de mentionat: apa sa, provenita doar din precipitatii, se apropie de puritatea apei distilate.

Tot in judetul Harghita se afla monumente istorice valoroase, precum manastirea franciscana din Sumuleu, cetatea Miko din Miercurea Ciuc unde se afla si muzeul de etnografie sau castelul din Lazarea, datand din secolul al XVI-lea.

Turismul in judetul Mures se concentreaza in jurul cetatii medievale Sighisoara care atrage in fiecare an vizitatori din tara si din strainatate. Orasul Sighisoara este vizitat, cu precadere, in luna iulie cand are loc, an de an, un festival cu traditii si obiceiuri medievale. De asemenea, turistul aflat in vizita in judetul Mures nu ar trebui sa rateze nici defileul Muresului ori statiunea balneara Sovata. In ceea ce priveste turismul ecumenic, printre obiectivele de acest tip regasite pe teritoriul judetului Mures amintim catedrala ortodoxa Inaltarea Domnului din Targu Mures.

In judetul Sibiu, una dintre principalele atractii o constituie municipiul Sibiu. Oras medieval, presarat cu monumente istorice, Sibiul ofera turistului posibilitatea de a admira o bucata de trecut sub forma unor atractii precum muzeul Bruckenthal, Turnul Scarilor, Turnul Tamplarilor, Turul Blanarilor sau Piata Macelarilor.

Nici imprejurimile municipiului nu ar trebui ratate. Aici, turistul poate vizita lacul fara fund de la Ocna Sibiului, lacul Balea, rezervatia de la Valea Sarba sau statiunile balneo-climaterice Baile Bazna si Ocna Sibiului. O destinatie turistica de iarna, perfecta pentru amatorii de sporturi de sezon, este statiunea Paltinis, situata la circa 30 km de Sibiu. Nu in ultimul rand, de neratat este si satul Biertan, cu a sa inscriptie „Ego Zenovius votum poseni” („Eu, Zenovius, mi-am tinut cuvantul”) ce dateaza din secolul al IV-lea. Tot in satul Biertan se afla si o biserica fortificata cu patru turnuri, una dintre cele mai importante din Transilvania.

Newsletter

Loading...Loading...