Cultură şi artă

Mostenirea culturala a judetelor din centrul tarii tine de impletirea culturii romanilor cu mosternirea Imperiului Austro-Ungar, pastrata de maghiari, germani si secui.

Printre personalitatile nascute in judetul Alba, unde a avut Unirea de la 1600, realizata de Mihai Viteazul, se numara filosoful si poetul Lucian Blaga, prozatorul si ziaristul Ion Agarbiceanu si poetul Vasile Aaron.

Casa Memoriala Lucian Blaga din Lancram este poate cel mai important reper cultural al judetului, alaturi de Muzeul Memorial Avram Iancu si Muzeul National al Unirii. Alba Iulia se mai lauda si cu Prichindel, teatru de papusi fondat in 1952.

In Alba, merita vizitate si Muzeul Avram Iancu (Campeni), Muzeul de Istorie din Aiud, Muzeul de Stiintele Naturii Aiud, Muzeul Etnografic “Pamfil Albu” (Lupsa), Muzeul Etnografic Rimetea, Muzeul Mineritului Aurifer Rosia Montana si Muzeul Municipal “Ioan Raica” (Sebes).

Judetul Sibiu, loc de nastere al unor personalitati importante ale culturii romanesti ca Emil Cioran si Octavian Goga, are o bogatie de cetati medievale ce pastreaza mostenirea culturala locala.

Obiectivele culturale introduse in Patrimoniul Cultural National Sibiu numara opt cetati medievale impresionante: Cetatea taraneasca cu biserica evanghelica Copsa Mare, Cetatea Biertan, Cetatea Cisnadie, Cetatea Medias, Cetatea Mosna, Cetatea Nocrich, Cetatea Saliste si Cetatea Sibiului.

Orasul Sibiu a fost numit, in 2007, Capitala Culturala Europeana, un rol important in aceasta realizare jucandu-l si Teatrul National “Radu Stanca”, organizator al Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

In judetul Brasov, Patrimoniul Cultural National include mai multe cetati si castele medievale renumite: Castelul Bran, Cetatea Brasovia (castrum Brassoviense, Brasovia Burg), Cetatea Fagaras si Cetatuia (Der Berg Schloss).

Orasul Brasov este centrul cultural al judetului, renumit pentru Filarmonica din Brasov, Opera din Brasov si Teatrul “Sica Alexandrescu”. Bastioanele si portile din Brasov trebuie vizitate pentru valoarea istorica a mestesugurilor si artelor acestei zone.

Biserica Neagra din Brasov, construita in jurul anului 1380, este unul dintre cele mai importante repere culturale, fiind faimoasa pentru constructia realizata in stil gotic.

Pentru a aprecia cu adevarat mostenirea culturala din Brasov, alte obiective importante sunt Muzeul Memorial „Casa Muresenilor”, unde sunt documentate vietile carturarilor Muresanu, printre care Andrei Muresanu, autorul versurilor imnului national “Desteapta-te romane”, si Casa de Concerte Reduta (Centrul Cultural Reduta).

Ceramica populara de la Corund si Danesti se numara printe cele mai apreciate comori culturale din judetul Harghita.

Muzeul de Etnografie din Cetatea Miko, aflata in centrul vechi al orasului Miercurea Ciuc este dovada vie a multiculturalismului zonei, ce poate fi descoperit prin colectiile arheologice, de carte veche si de arta plastica.

Complex important de monumente istorice din Transilvania, Complexul baroc Sumuleu, situat in nord-estul orasului Miercurea Ciuc, pastreaza amintirea calugarilor franciscani, dar cel mai impresionant obiectiv este actuala biserica in stil Baroc, cu o orga cu trei registre.

Judetul Covasna, locul de nastere al unor oameni de cultura importanti din Transilvania precum Elek Benedek, publicist si scriitor, si Petre Apor, scriitor, poet si memorialist, este recunoscut pentru bisericile si cetatile medievale care asigura specificul cultural.

Cetatea Zanelor este unul dintre cele mai importante monumente dacice, iar in Patrimoniul Cultural National Covasna mai sunt incluse Cetatea Paganilor (Balvanyos), construita in secolul al X-lea, Cetatea taraneasca de la Cernat, construita in secolul al XII-lea, Cetatea taraneasca de la Ilieni, construita in secolul al XV-lea si Cetatea taraneasca de la Aita Mare, construita in secolul al XVI-lea.

Casa de Cultura Covasna, Casa de Cultura Municipala Sfantu Gheorghe, dar si teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe sunt reperele cele mai importante pentru cultura locala.

Judetul Mures este renumit pentru Cetatea Sighisoara, dar si pentru multitudinea de bibioteci, prima infiintata in 1557, ca parte a scolii Schola Particula.

Palatul Culturii din Targu Mures, alaturi de Palatul Apollo si Palatul Prefecturii, desfasoara cele mai importante activitati culturale din judet, de la simpozioane pana la serbari si concerte.

Bogatia etnografica a Muresului este evidentiata prin numarul mare de targuri, care pastreaza traditiile si arta romaneasca: Dansul feciorilor (Saschiz), Targul fetelor (Gurghiu), Targul dansului batranesc (Targu Mures), Targul portului popular (Rusii Munti), Targul cireselor (Brancovenesti).

Newsletter

Loading...Loading...