Descoperă top 10 destinaţii

1.      Muzeul de Istorie Augustin Bunea
Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” din Blaj a fost infiintat in anul 1939 si functiona in incinta Palatului Cultural. In 1974 a fost mutat in castelul Geoagiu Bogdi, un castel ce dateaza din secolul al XVII-lea si in care era si resedinta Mitropoliei Greco-Catolice. In inventarul Muzeului de Istorie “Augustin Bunea” figureaza peste 1.500 de obiecte, unele dintre ele demonstrand continuitatea si unitatea poporului roman in spatio carpato-danubiano-pontic. Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” detine si cea mai veche carte tiparita vreodata la Blaj.

2.      Biserica fortificată de la Cârţa
Situata intre Sibiu si Brasov, biserica fortificata de la Carta este una dintre cele mai vechi asezaminte de cult din Romania. Dateaza din anul 1202, de pe vremea calugarilor cistercieni, care au intemeiat in Romania mai multe manastiri si este reprezentanta a stilului gotic timpuriu, din Europa. In prezent, Biserica fortificata de la Carta mai pastreaza doar corul, absida si zidul de sud al chiliilor. Corul bisericii este format din arcade care se intalnesc intr-o cheie de bolta care o infatiseaza pe Fecioara Maria, care este si ocrotitoarea lacasului de cult. Fosta nava centrala a Bisericii de la Carta adaposteste un cimitir construit in memoria soldatilor germani cazuti in primul razboi mondial in Batalia Sibiului. In curtea bisericii se gaseste si o moara cu apa cu ciocanele.

3.      Ruinele Cetăţii Ardud
Ruinele Cetatii Ardud se afla in nord-vestul orasului cu acelasi nume, pe malul raului Homorod. Desi nu a mai ramas prea mult din vechea cetate senioriala de la Ardud, trebuie sa stiti ca aceasta a fost una din cele mai importante din Transilvania, in vremuri medievale. In zilele noastre s-au mai pastrat doar ruinele si unul din turnurile cu creneluri, insa in perioada sa de maxima glorie avea patru turnuri de aparare si era o fortareata care, daca era nevoie, putea adaposti si 1.500 de luptatori.

4.      Muzeul Naţional Secuiesc
Situat in inima secuimii, in orasul Sfantu Gheorghe din Covasna, pe strada Kos Karoly numarul 10, muzeul impresioneaza din prima prin aspectul sau distinct, culoarea alba si arhitectura ce indica din prima caracteristica sa maghiara, cu specificul zonei secuiesti. De mentionat e si faptul ca acesta este unul dintre cele mai vechi muzee de pe actualul teritoriu al Romaniei, dar si din aceasta parte a Europei, fiind deschis in 1875. Dincolo de aspectul exterior, muzeul gazduieste o adevarata comoara istorica, etnografica si naturalista, in cele patru sectii ale sale.

5.      Muzeul “Tudor Ciortea”
Brasovul e un oras frumos, plin de istorie si de cladiri frumoase. Muzeul “Prima Scoala Romaneasca” din aceasta localitate indeplineste singur aceste caracteristici, prin cladirea sa principala. Construita in 1495 si renovata in 1761, cladirea seamana cu unele din casele vechi pe stil baroc cu influente autohtone pe care le gasesti si azi si care au apartinut unor oameni importanti de pe tot teritoriul Romaniei. Muzeul găzduieşte câteva săli cu specific: Sala Anton Pann, Sala Diaconul Coresi, Sala “Cartea, factor de unitate nationala”, Sala “Cartea si Carturarii brasoveni”, “Sala cu vatra”.

6.      Muzeul Satului Bran
Muzeul Satului din Bran este un muzeu-document, in aer liber, al vietii taranilor din Tara Barsei. Si are cam tot ce ti-ar putea da o imagine asupra felului in care traiau oamenii din aceste regiuni, avand, de la case taranesti mai mici sau mai mari pana la gatere de lemn actionate de apa, instrumente pentru facut haine, icoane, leagane. Nu in ultimul rand, cateva stane ciobanesti. Cele mai intalnite constructii sunt cele specifice zonei Branului, casele cu ocol intarit si cu grajduri sau alte anexe. Totul denota originalitate si cel mai pur stil rustic vechi romanesc.

7.      Complexul Naţional Muzeal Astra
Complexul Muzeal ASTRA din Sibiu deţine nu mai putin de patru muzee – Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, Muzeul de etnografie universala Franz Binder, Muzeul civilizatiei transilvane ASTRA, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca Emil Sigerus. Sediul central e in Sibiu, in Piata Mica numarul 11, dar toate componentele sale se intind pe o suprafata mult mai mare. Aici veti vedea sute de case taranesti, de pe tot teritoriul Romaniei, unele aduse direct de la mii de kilometri departare, hanuri taranesti, ateliere mestesugaresti, gatere traditionale, razboaie de tesut, carciumi, pescarii sau mai multe biserici superbe, alaturi de toate obiectele de uz casnic ce ne fac sa intelegem viata taranilor.

8.      Muzeul Municipal Mediaş
Istorie romaneasca, germana si maghiara. Plus istorie dacica si primitiva, dar si o colectie din domeniul stiintelor naturii. Toate acestea le vei gasi la Muzeul Municipal din Medias. Cladirea in sine, de pe strada Mihai Viteazul, numarul 46, nu e spectaculoasa, dar e cu adevarat impunatoare, fiind de retinut ca e o fosta manastire franciscana medievala de pe la anii 1400. Mult mai interesant e, insa, ce vei gasi in interior – peste douazeci de mii de exponate de istorie, etnografie, arta sau stiintele naturii: ceramica apartinand uneia dintre cele mai cunoscute culturi din epoca pietrei – Cotofeni, dar si culturii Noua, colectia de costume traditionale sau imagini geografice si geologice.

9.      Muzeul Valea Hârtibaciului
Frumoasa cladire in care isi are locul din 1959 acest muzeu ascunde cateva mii de piese, insa nu e numarul cel care trebuie sa impresioneze. Mai importanta e valoarea exponatelor, mai ales ca acest muzeu, dat fiind specificul zonei, are o masiva componenta saseasca. Cea mai valoroasa parte a muzeului e, fara indoiala, colectia de aproape sapte sute de carti si manuscrise de limba germana, cele mai multe dintre ele vechi sau foarte vechi, iar unele sunt considerate unice de catre specialisti. Alaturi de acestea, se gaseste si un mare numar de publicatii in limba romana, din timpuri vechi pana la unele mai moderne.

10.     Muzeul Naţional al Unirii
Muzeul Unirii din Alba Iulia e unul dintre cele mai mari si mai complexe muzee din Romania, prin colectiile sale de istorie-arheologie si etnografie. Construita in secolul XIX si servind drept complex de locuinte pentru ofiterii armatei austro-ungare, cladirea denumita acum “Casa Babilon”, are un aspect ce aduce pe de o parte cu un castel britanic, dintr-acelea fara varf ascutit si, pe de alta, cu o universitate veche din Occident. In muzeu gasesti de la unelte din comuna primitiva pana la unele dintre documentele Marii Uniri din anul 1918. Poate cea mai impresionanta e, insa, colectia de peste 55.000 de carti, de la cele mai vechi pana la cele mai noi. Nu la fel de multe, dar cu siguranta interesante sunt obiectele preistorice – din piatra, os, cupru sau fier. Urmeaza alte obiecte ale unor vechi locuitori ale acestor meleaguri – dacii. Toate armele, podoabele si vasele stramosilor nostri sunt de la cetatile Craiva, Cugir si Capalna.

Newsletter

Loading...Loading...