Destinaţii turistice

Elemente geomorfologice
Peştera Şugău – Harghita

Săpată în calcar în Masivul Hăşmaşu Mare, Peştera Şugău este una dintre cele mai frumoase peşteri din România. Aflată la peste 1.600 km, peştera are patru nivele, trei intrări suprapuse şi peste un kilomtru lungime.

Unicitatea acestei peşteri o reprezintă Lacul Îndrăgostiţilor, un lac subteran despre care legenda spune că cei care beau din apa cristalină a lacului vor rămâne îndrăgostiţi pe veci. Caracteristic acestei peşteri este şi concentraţia mare de dioxid de carbon din aer, din această cauză circuitul pentru turişti cuprinzând numai 150 de metri, cu o durată de maxim 50 de minute.

Peştera adăposteşte forme deosebite săpate de apă şi de vânt în calcarul moale, precum şi stalactite şi stalagmite. Pentru a ajunge la această peşteră, turiştii trebuie să meargă pe DN12 până în comuna Voslobeni, urmând apoi un drum forestier.

Zăcăminte minerale
Muntele de sare de la Sovata – Mureş

Sovata este o staţiune montană aflată în judeţul Mureş la poalele Munţilor Gurghiu atestată documentar încă din secolul al XVI-lea. Staţiunea Sovata cuprinde pe lângă Muntele de sare şi câteva lacuri sărate, benefice pentru tratarea unor afecţiuni de origine reumatologică, dintre care amintim Lacul Ursu, Lacul Aluniş sau Lacul Şerpilor.

Clima de la Muntele de sare este bogată în aerosoli, plimbările în această zonă având rol terapeutic. Unicitatea acestui loc este reprezentată de temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac sărat cu apă caldă din lume, care poate ajunge la 30-40 de grade Celsius pe timpul verii.

Rezervaţii naturale
Rezervaţia naturală de la Mestecăniş – Covasna

În judeţul Covasna, comuna Reci se află cea mai mare rezervaţie naturală din judeţ, Rezervaţia Mestecăniş, cu o întindere de 34 de hectare.

Rezervaţia de la Mestecăniş se distinge prin vegetaţia variată: mesteacănul pitic, angelica sălbatică, ferigi, pinul bancsian sau mesteacănul. Rezervaţia este deosebită şi datorită mlaştinilor şi bălţilor care se află la tot pasul şi care găzduiesc vieţuitoare şi plante neobişnuite pentru această zonă precum broasca albastră, care trăieşte numai în zonele reci din Europa, nuferii albi sau lalelele pestriţe.

La fel de neobişnuite pentru zona în care se află rezervaţia sunt şi dunele de nisip care se găsesc în interiorul rezervaţiei.

Lacuri şi baraje
Lacul Călţun – Sibiu

Munţii Făgăraş sunt recunoscuţi ca având cea mai densă reţea hidrografică din Carpaţi, unul dintre lacurile care contribuie la această denumire fiind Lacul Călţun. Situat la peste 2.100 de metri înălţime, Lacul Călţun este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din ţară.

La Călţun se ajunge dinspre oraşul Avrig, pe drumuri forestiere marcate cu cruce roşie până la piciorul Barcaciu, respectiv cu punct albastru spre Valea Râului Mare al Avrigului. De acolo se merge către Vârful Negoiu, de unde se coboară prin Strunga Dracului spre Lacul Călţun.

Odată ajunşi la Lacul Călţun, va puteţi odihni şi puteţi admira peisajul spectaculos de la Refugiul Călţun.

Monumente şi Situri arheologice
Vestigiile cetăţii Miko – Harghita

Piaţa Cetăţii din Miercurea Ciuc adăposteşte un frumos edificiu renascentist, vechi de mai bine de 400 de ani, Cetatea sau Castelul Miko. Construcţia Castelului Miko a demarat la începutul secolului XVII, prima atestare documentară a acestuia datând din anul 1631.

Cetatea a avut de-a lungul timpului mai multe întrebuinţări, fiind pe rând folosită drept cazarmă de către austrieci, de regimentele secuieşti şi mai târziu găzduind Muzeul Secuiesc al Ciucului. Pe parcursul acestor dominaţii, cetatea a suferit şi câteva modificări, fiindu-i adăugate patru bastioane cu guri de tragere şi un depozit pentru praful de puşcă.

Cetatea are o formă dreptunghiulară şi o curte interioară şi în prezent, în muzeul pe care-l găzduieşte, se organizează diverse programe culturale.

Monumente religioase şi culturale
Biserica Evanghelică de la Sibiu – Sibiu

Biserica Evanghelică se află în Centrul Vechi al Sibiului şi este un monument gotic construit în anul 1520, fiind cel mai înalt punct din Sibiu, dar şi din Transilvania, având o înălţime de aproximativ 73 de metri.

Astăzi Biserica se află situată în curtea liceului Brukenthal. Catedrala Evanghelică are în patrimoniu numeroase vase de cult din argint aurit, o parte dintre acestea nefiind expuse publicului larg. Aici poţi admira cea mai frumoasă cristelniţă de bronz din ţară, dar şi o orgă impresionantă, construită în 1672, cât şi pereţii încastraţi cu pietre funerare celebre, printre care şi cea a domnitorului Mihnea Vodă cel Rău.

La intrarea în Biserică vei fi întâmpinat de ghizi care te vor conduce şi în cel mai înalt turn din Transilvania, pe o scară cu trepte înguste, de unde te poţi bucura de o privelişte extraordinară.

Case memoriale
Casa memorială Lucian Blaga – Alba

În judeţul Alba Iulia, satul Lancrăm, pe Uliţa Veche se află casa în care a locuit poetul şi filosoful Lucian Blaga.

Casa în care s-a născut Lucian Blaga a aparţinut familiei până la moartea tatălui poetului, când a ajuns în proprietatea unor străini. În prezent casa aparţine statului roman şi găzduieşte un muzeu în memoria lui Lucian Blaga. Puteţi admira aici mobilierul păstrat intact, tablouri, fotografii de familie, manuscrise sau portrete.

Pe lângă obiectele expuse permanent, în Casa memorială Lucian Blaga din Lancrăm se organizează şi expoziţii temporare. Acestea sunt puse în scenă de obicei cu prilejul Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, ocazie cu care scriitorul este omagiat în locul său natal.

Muzee
Muzeul Etnografic Lupşa – Alba

Lupşa, mica localitate din judeţul Alba, de lângă râul Arieş, e situată la circa 100 de kilometri de Alba Iulia şi la 10 de Baia de Arieş, la ea putându-se ajunge uşor pe DN 75, fiind între comuna Lunca şi oraşul Turda. Clădirea muzeului este originală, tipică secolului XIX, cu etaj, însă neîncăpătoare, muzeul extinzându-se şi într-o altă clădire din sat.

Aici poţi vedea peste 8000 de obiecte printre care lanţuri de lemn, piepteni cu ace de arici, icoane, diferite tipuri de monedă, ferestre, bănci tradiţionale, războaie de cusut, fiare de calcat, topoare de piatră, costume populare, cornuri de vânătoare, cărţi în ediţii rare din Evul Mediu sau masa la care Avram Iancu a stat la sfat în timpul Revoluţiei din 1848 şi un steag adus de la Alba Iulia datând din vremea Marii Uniri.

Monumente de arhitectură istorice – cetăţi şi castele
Cetatea Făgăraşului – Braşov

Cetatea Făgăraşului este cel mai important monument al regiunii Făgăraş, dar şi una dintre cele mai mari şi bine păstrate structuri  medievale din România şi din Europa. O regăsiţi în centrul oraşului Făgăraş, pe strada Mihai Viteazu.

Fortificaţia a fost construită de Ladislau Apo, în anul 1310, pe ruinele unei cetăţi de lemn cu şanţ şi val de pământ, însă de-a lungul a câteva secole a tot suferit îmbunătăţiri devenind la un moment dat în istorie chiar reşedinţa princiară a domnilor Transilvaniei.

Cetatea a fost renovată şi amenajată în 1965, astăzi fiind unul dintre principalele puncte de atracţie ale judeţului Braşov. Cămăruţele de depozitare ale cetăţii, transformate iniţial în celule pentru ţăranii iobagi răzvrătiţi, găzduiesc astăzi Muzeul Ţării Făgăraşului. Tot aici putem găsi şi Biblioteca Municipală a oraşului.

Newsletter

Loading...Loading...