Evenimente

Centrul Transilvaniei ofera turistilor numeroase si atractive evenimente culturale la care pot lua parte. In aceasta regiune sunt programate o serie de evenimente de marca: Targul de Fete de pe Muntele Gaina, festivaluri internationale de muzica usoara si de jazz sau Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara etc.

Harghita

In fiecare an, are loc in orasul Miercurea Ciuc “Festivalul celor 1000 de Fete Secuience”, cea mai importanta ocazie de prezentare a portului, cantecului si dansului popular din zona Ciucului. Una dintre principale atractii ale festivalului este cursa hipica ai carei participanti sunt imbracati in straie populare. Marele premiu este un manz.

Localitatea Corund gazduieste anual, in luna august, Targul olarilor, la care pot fi admirate si cumparate obiecte din lut: farfurii, cesti, cani etc.

Un alt eveniment important care are loc in judetul Harghita este Festivalul Ceangailor, “La izvoarele Trotusului”, care se desfasoara la Lunca de Jos.  Au loc expozitii in care sunt prezentate produsele mesterilor populari (dantelarie, broderie, tesut), sunt programate ceremonii religioase, dar si cateva reprezentatii ale unor ansambluri de dans.

Covasna

Principala atractie a judetului Covasna este “Festivalul Bulzului” de la Turia. Pe langa bulz, turistii se pot infrupta si din alte preparate culinare specifice zonei, inclusiv kurtos-kalacs, traditionalul colac secuiesc.

Tot in Covasna se desfasoara Farsangul, o sarbatoare care semnifica ingroparea anului agrar vechi si inceperea unui an mai bun.

Mures

De aproape 20 de ani, turistii iau cu asalt Sighisoara, cu prilejul unui festival cu totul special. Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara are loc in fiecare an, in ultima saptamana din luna iulie. Vizitatorii au parte de teatru, arte plastice, concerte, expozitii, dans, film, recitaluri de poezie si conferinte.

Tot in Mures mai au loc si festivaluri de muzica rock, de dansuri populare pentru copii sau zile ale minoritatilor etnice.

Sibiu

Extrem de bogata este si activitatea culturala a judetului Sibiu. In orasul faimos pentru Muzeul Brukenthal are loc in fiecare an Festivalul International de Teatru, cel mai important eveniment de gen din tara noastra.  Peste 2000 de participanti din toate colturile lumii vin sa-si prezinte ofertele de spectacole de teatru si dans. Festivalul prilejuieste si lansari de carte, expozitii si concerte.

Iubitorii jazz-ului au parte de un festival de prestigiu. Toti reprezentantii de marca ai jazz-ului romanesc, precum si artisti de peste hotare vin sa concerteze la Sibiu, in cadrul unui eveniment anual unic in Romania.

In Sibiu se mai desfasoara si evenimente precum festivaluri de muzica rock, la care participa nume de pe scena muzicala internationala si autohtona, festivaluri medievale sau festivaluri de folclor.

Alba

Judetul Alba este renumit pentru Targul de Fete de pe Muntele Gaina, care dateaza de aproape doua veacuri. Conform traditiei, evenimentul trebuie sa se desfasoare in cel mai apropiat weekend de ziua Sfantului Ilie (20 iulie).  La acest eveniment participa toate fetele care vor sa se marite. O vorba din popor spune ca o cununie incheiata cu prilejul acestui targ aduce noroc si fericire.

Pe teritoriul acestui judet se mai desfasoara si “Festivalul Secerisului” (Ampoita) si “Farsangul”, obicei popular maghiar practicat de Lasata Secului (Sfantu Gheorghe).

Brasov

La Brasov a debutat in 1968 un celebru festival international de muzica usoara, care si-a propus promovarea talentelor muzicale din Romania si de peste hotare. Festivalul se desfasoara anual in perioada august-septembrie.

In fiecare an au loc Zilele Brasovului, un eveniment de anvergura ce reuneste targuri de flori, vinuri, obiecte populare, festivaluri medievale etc.

Iata si alte evenimente pe care nu trebuie sa le ratezi: festivalurile de dramaturgie contemporana, festivalurile de opera, opereta si balet, Junii Brasoveni, targurile internationale de carte si muzica.

Newsletter

Loading...Loading...