Evenimente

Vacantele in Regiunea Centrala a Romaniei inseamna istorie si spectacol, datorita evenimentelor diverse care sunt organizate de locuitorii Ardealului pe tot parcursul anului. Targurile, festivalurile si evenimentele culturale inedite reprezinta, pentru majoritatea turistilor, obiective greu de ratat atunci cand isi planuiesc o vacanta in centrul tarii.

Miezul verii, in judetul Alba, aduce Festivalul Cetatilor Dacice in Cetatea de Balta. Manifestarea ofera invitatilor ocazia de a gusta farmecul antichitatii si, mai ales, de a-i vedea pe urmasii bravilor daci in carne si oase. Aici au loc lupte de gladiatori, cascadorii cu cai, calatorii, spectacole rock, aprinderi de torte si proiectie de film istoric.

Inmormantarea Farsangului (n.r. a iernii) se intampla in fiecare an la Rimetea, inainte de Paste. Evenimentul reprezinta, in mod simbolic, momentul in care iarna paraseste tinutul. Feciorii satului, costumati in haiduci si straie populare, pornesc la colindat pe la fetele de maritat si creeaza impreuna o atmosfera vesela, cu muzica si dans.

Serbarile Zapezii constitituie un alt eveniment de notorietate in judetul Alba, desfasurat in luna februarie, unde impatimitii muntelui participa la cele mai bizare si amuzante concursuri. Seara, incep concertele, artificiile si discoteca in aer liber.

Unicul targ de turism rural din tara este gazduit de comuna Albac, Tara Motilor, in luna septembrie si ofera vizitatorilor concursuri de pescuit, gastronomie, targuri mestesugaresti, expuneri de oferte turistice, seminarii pe teme de management turistic si concerte.

In fiecare primara, in Sibiu are loc Festivalul International de Teatru, cel mai mare festival de acest gen din Sud-Estul Europei. In fiecare an, in Sibiu se desfasoara o serie de evenimente foarte populare in tara, dar si pentru turistii straini, precum festivaluri de arta medievala, de arta neconventionala, de jazz sau de muzica electronica si arta contemporana.

In plus, Festivalul National al Traditiilor Populare din Dumbrava Sibiului urmareste valorificarea tezaurului national al Romaniei si evidentierea propriei noastre identitati etno-culturale.

Targul de Pasti din Sibiu atrage comercianti din toata tara, care ofera cadouri  inedite vizitatorilor, precum obiecte de artizanat, dulciuri si flori.

In judetul Covasna, turistii pot lua parte la festivaluri si evenimente traditionale unice. La sfarsitul lunii februarie, la Sfantu-Gheorghe, are loc festivalul international gastronomic “Pomana Porcului”, unde sunt savurate cele mai gustoase preparate culinare, asezonate cu multa distractie. In luna iunie,  “Festivalul Bulzului” din Turia, judetul Covasna, atrage mii de gurmanzi in fiecare an, unde “bulzul ca la mama acasa” este preparat dupa o reteta locala secreta.

Fasole cu ciolan, vitel la protap si la desert kurtos kalacs. Astfel se delecteaza norocosii care iau parte la Festivalul Carbunelui din Harghita, dedicat in special pofticiosilor. Zeci de turisti din Anglia, Norvegia, Irlanda, Austria si Ungaria se distreaza pe cinste in luna septembrie, cand are loc Festivalul Cositului si Fanului din satul Aldamas, judetul Harghita. Festivalul Sarmalelor este cel mai renumit festival gastronomic din localitatea Praid.

In pitoreasca regiune a Brasovului, an de an are loc Sarbatoarea Junilor, in prima duminica dupa Sarbatorile de Paste. Evenimentul imbina elemente de mit, ceremonial si magie. Zilele orasului Brasov si Targul Mesterilor Populari din Romania, organizate tot in primavara, sunt atractii deosebite atat pentru locuitorii zonei, cat si pentru vizitatori. In fiecare an in a treia saptamana din luna noiembrie are loc si un festival dedicat multiculturalitatii si tolerantei.

“Impuscatul cocosului” din prima zi de Paste este un obicei traditional al comunitatii maghiare din Tara Barsei, prin care o pasare domestica este sacrificata pe baza unei legende care spune ca, numai astfel, satul poate supravietui. Santilia este o straveche sarbatoare a ciobanilor saceleni, legata in timpurile apuse de celebrarea zeului soarelui si focului. Evenimentul are loc in Poiana Anghelescu din judetul Brasov, pe data de 20 iulie.

Festivalul Studentesc de satira si umor din Targu-Mures este cel mai vechi eveniment de acest fel din oras, in cadrul caruia studentii se transforma in adevarati artizani ai umorului adevarat la inceputul lunii noiembrie.

Newsletter

Loading...Loading...