Evenimente cu caracter sezonier

Beneficiind de multe orase cu o puternica traditie culturala, zona de centru a tarii este una dintre cele mari sustinatoare si promotoare regiuni din punct de vedere al artelor. Sibiu si Brasov sunt doua dintre orasele cele mai active din punct de vedere cultural din regiunea de centru a Romaniei. Dar nu numai evenimentele culturale sunt cele care atrag oamenii aici, ci si alte genuri de manifestari, inclusiv cele de gastronomie.

Zilele orasului Alba Iulia este poate cel mai vast eveniment care se desfasoara in judetul Alba. Desfasurat pe mai multe zile, in luna mai a fiecarui an, evenimentul acopera o mare varietate de manifestari artistice, culturale si de divertisment.

Salonul International de Pictură „1 Decembrie 2011” are loc la sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie si reprezinta un eveniment al artistilor plastici si iubitorilor de arta in general. De asemenea, la mijlocul lunii noiembrie are loc Festivalul Concurs de Muzica Usoara si Romante. Nu in ultimul rand, la Alba Iulia se desfasoara, la jumatatea lunii septembrie, si unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate cantecului popular traditional: “Strugurele de Aur”. Nu mai trebuie sa spunem probabil ca la data de 1 Decembrie in Alba Iulia au loc ceremoniile oficiale ale Zilei Nationale a Romaniei.

La Blaj, un alt oras cu rezonante profund istorice din judetul Alba are loc in luna decembrie poate cel mai vechi targ din aceasta regiune a tarii: este vorba despre Targul Caciulilor, a carui vechime este de aproximativ trei secole. In fiecare an, la inceputul lunii decembrie sunt asteptati la “targ” atat comercianti din Transilvania, cat si din Banat si Moldova.

Sibiul este unul dintre centrele in care se organizeaza frecvent manifestari artistice si culturale. Festivalul International de Teatru de la Sibiu este unul dintre evenimentele de amploare, care se desfasoara pe parcursul a 10 zile, la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie. In august, de asemenea, Sibiul isi primeste turistii si locuitorii cu Festivalul Medieval, care aduce pe strazi personaje din istoria orasului, cavaleri si domnite, mai exact o adevarata parada a costumelor din epoca demult apusa.

Festivalului International de Film de la Sibiu este de asemenea un alt eveniment de amploare, deja bine cunoscut publicului iubitor de arta cinematografica.

Medias, alt oras important din judetul Sibiu, gazduieste Festivalul “Medias-Cetate Medievala”, un eveniment cu adanci conotatii istorice.

Sfantu Gheorghe, cel mai mare oras din Covasna si capitala judetului, isi sarbatoreste, in luna mai, zilele orasului. De asemenea, in luna septembrie, pe 24 si 25, are loc Targul de Traditii, din centrul orasului, eveniment la care participa doar mestesugari autentici, adevarati maestri ai obiectelor traditionale.

In Covasna si artele culinare sunt promovate in fiecare an, la Targu Secuiesc fiind organizat Festivalul Cartofului (in luna august), eveniment care pune la incercare imaginatia gastronomica a bucatarilor care trebuie sa gateasca cele mai gustoase feluri de mancare.

Festivalul de Muzica Veche Miercurea Ciuc are loc in luna iulie a fiecarui an, in capitala judetului Harghita, iar evenimentul cuprinde concerte ale unor cunoscute ansambluri de profil, dar si o zi dedicata copiilor, cu concursuri si jocuri pentru cei mici.

De asemenea, in luna noiembrie are loc la Miercurea Ciuc o inedita Intalnire anuala a Violonistilor de Taraf, moment in care pot fi ascultate adevaratele molodii vechi lautaresti.

Nu uitati, insa nici ca in fiecare luna de mai are loc la Miercurea Ciuc, Festivalul Luminii, un eveniment cu un caracter aparte, cand mii de felinare sunt aprinse in centrul orasului.

Brasovul, resedinta si capitala judetului cu acelasi nume, este unul dintre cele mai bogate orase din punct de vedere al evenimentelor culturale. Incepand cu un cunoscut festival international de muzica si continuand cu festivaluri importante de Jazz sau Muzica de camera, orasul Brasov este liderul evenimentelor culturale din judet. Tot in Brasov se mai desfasoara si festivaluri ale berii, Festivalul Recoltei, Festivalul Teatrului Contemporan, dar si Targul Mestesugarilor din toata tara, acest ultim eveniment fiind legat de Zilele orasului Brasov.

Fagarasul, al doilea oras ca marime din judetul Brasov, gazduieste, in Cetatea Fagarasului, Festivalul “Turnirul Cetatilor” si “Zilele Cetatii Fagarasului”, evenimente care au loc in luna august.

Targu Mures, cel mai mare oras din judetul Mures, este, in luna iunie, gazda “Zilelor Targumuresene”, eveniment dedicat sarbatoririi urbei. De asemenea, in ultima saptamana a lunii septembrie, are loc la Targu Mures Festivalul Berii, iar in luna octombrie incepe Festivalul de teatru “Dramafest” dedicat iubitorilor artelor dramatice.

Newsletter

Loading...Loading...