Gastronomie

In centrul Transilvaniei, gastronomia zonei este caracterizata de mancaruri ardelenesti si unguresti. De la painea de cartofi la preparate pe baza de carne si afumaturi, de la telemea la placinte, mancarea din inima Transilvaniei este diversificata si foarte gustoasa.

Alba Iulia

Platoul transilvan reprezinta un tip de antreu bogat si satios, alcatuit din ceapa, rosii, telemea, carnati de casa, kaiser, slanina afumata, toba.

Inturnatul de carari este un preparat traditional, specific oierilor de pe Valea Sebesului, comuna Sasciori.

Placintele pe lespede reprezinta un preparat traditional din judetul Alba, facut din aluat. Placintele au o umplutura de branza, la care se poate adauga verdeata.

Tocana buciumana vine din regiunea Bucium (judetul Alba) si este un preparat pe baza de carne. Tocana se prepara din carne de porc, smantana si condimente, dupa care se serveste cu balmos.

Mielul la ceaun se face de catre ciobanii din Ciugud, la foc mic. Carnea se condimenteaza cu ceapa, usturoi si diverse mirodenii.

Sibiu

Muschiul de porc sibian se pregateste cu sunca, ciuperci, cartofi si cascaval, la care se adauga plante aromatice si muraturi.

Ciorba in paine este o specialitate transilvaneana, intalnita in diverse regiuni, precum Sibiu sau Alba. Una dintre variante este ciorba de fasole in coaja de paine, servita cu ceapa rosie.

Papricasul sibian reprezinta o varianta a celebrului papricas unguresc, intalnit peste tot in Ardeal. Papricasul sibian se face din carne de porc si ciuperci, la care se adauga ceapa, oua, verdeata, smantana, faina etc.

Salata sibiana este un amestec inedit de crenvusti, ciuperci (bureti), cartofi, salam, mere, castraveti si plante aromatice.

Covasna

Kurtos kalacs este unul dintre cele mai cunoscute preparate traditionale din Tinutul Secuiesc. Cozonacul spiralat, din aluat si zahar sau alta glazura, este acum un preparat facut pe tot teritoriul tarii.

Cozonacul unguresc Baigli este un tip de cozonac secuiesc, de mica dimensiune, cu umplutura de mac sau nuca.

Papricasul este un fel de mancare ungureasca, din carne de pui cu sos si galusti. Preparatul este cunoscut si apreciat nu doar in Ardeal, ci in toata tara.

Gulasul reprezinta un preparat specific regiunii Covasna, unde se desfasoara si un festival al acestui tip de mancare. Preparatul are multe variante, cu si fara carne, pe baza de fasole, cartofi etc.

Harghita

Supa de cartofi a la Praid este un preparat din tochitura de carne de porc, smantana si tarhon. Supa este specifica regiunii Praid si poate fi servita pe toata durata anului.

Varza secuiasca se pregateste in Tinutul Secuiesc. Preparatul se face din varza tocata, aromata si condimentata cu marar si cimbru si servita cu smantana.

Brasov

Buretii ca la Brasov sunt un fel de mancare pe baza de ciuperci de padure, cimbru, dafin si usturoi.

Salata brasoveana se bazeaza pe sunca si salam combinate cu legume: cartofi, telina, morcovi, mazare, totul amestecat cu un sos din maioneza, mustar si muraturi.

Tochitura brasoveana este specifica Tarii Barsei si se prepara din carne de vitel si organe interne (ficat, plaman, rinichi, maruntaie, inima), ceapa si verdeata, totul combinat cu supa de oase, vin si bulion.

Papanasii brasoveni se pregatesc din branza de vaci si se pudreaza la final cu zahar praf. In general, preparatul se serveste cu dulceata acrisoara, insa poate fi folosita si smantana.

Clatitele brasovene au o umplutura de ciuperci, ficatei, ceapa si plante aromatice (cimbru, patrunjel, marar). Clatitele trebuie servite cu marar si smantana.

Newsletter

Loading...Loading...