Ghid al tezaurului cultural

Zona Centrala a Romaniei imbina pitorescul cu fascinatia pentru cultura si arta, in aceasta regiune regasindu-se un adevarat tezaur cultural lasat mostenire de personalitati renumite din toate domeniile.

Obiectivele culturale din judetul Alba atrag anual mii de turisti interesati de arta si frumos. Casa Memoriala a poetului si filozofului Lucian Blaga din localitatea Lancram ofera vizitatorilor sansa de a atinge cu propriile maini mobilierul, fotografiile, manuscrisele si tablourile de familie ale “domnului filosofiei romanesti”.

Catedrala “Reintregirii Neamului” din Alba-Iulia este un simbol al Unirii noastre nationale din anul 1918 si constituie totodata un monument care imbina intr-o maniera unica o serie de stiluri vechi romanesti.

Cetatea Aiudului este un complex de arhitectura medievala care cucereste de fiecare data simtul estetic al trecatorilor cu zidurile si turnurile inalte din piatra. Colectia Muzeala Zlatna, Muzeul de Obiecte Religioase al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia, Muzeul Avram Iancu din Campeni, Muzeul National al Unirii sau Muzeul Mineritului Aurifer Rosia Montana se numara printre atractiile culturale principale ale judetului Alba.

In judetul Sibiu, Cetatea Taraneasca si Biserica Evanghelica din Copsa Mare sunt monumente de arhitectura religioasa si de aparare ridicate de comunitate, in stilul gotic in secolele XIV-XVI. Cetatea sateasca cu biserica evanghelica fortificata din Biertan este o alta detinatie fascinanta, reprezentativa pentru zona de colonizare saseasca din Transilvania. Cetatile Cisnadie, Medias, Mosna, Nochrich, Saliste si Cetatea Sibiului sunt toate veritabile monumente istorice care pastreaza viu spiritul fortificatiilor din epoca medievala.

Obiectivele culturale ale judetului Covasna vorbesc in mod raspicat despre stilul de viata si evolutia civilizatiei secuiesti pe tot parcursul istoriei. Muzeul Etnografic Haszmann Pal din localitatea Cernat prezinta printre cele mai impresionante piese ale artei populare specifica secuilor: mobila, cahle, tesaturi, obiecte casnice si utilaje agricole. Muzeul Depresiunii Baraolt adaposteste obiecte care apartin istoriei mineritului si breslelor, precum si vase produse de faimosii sticlari din Tinutul Secuiesc si olarii din Bazinul Baraolt.

Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din localitatea Sfantu-Gheorghe, Muzeul de Istorie a Breslelor din Targu Secuiesc, Galeria de arta Gyarfas Jeno, Muzeul Etnografic Ceangaiesc, Casele memoriale Romulus Cioflec, Gabor Aron si Benedek Elek sunt toate atractii situate in regiunea Covasnei, demne de toata atentia iubitorilor de cultura.

Judetul Harghita detine si el o serie de monumente istorice graitoare, precum Ansamblul Castelul Lazar din localitatea Lazarea, Ansamblul urban “Str. Bethlen Gabor” din Odorheiu Secuiesc, casele breslasilor cu ateleriele in care acestia lucrau, Cetatea Miko din Miercurea Ciuc, Cladirea primei tipografii din Odorheiu Secuiesc, Coloana Siculicidum din localitatea Siculeni si ruinele cetatii Szekely Tamadt.

Patrimoniul cultural din judetul Brasov este caracterizat de varietate si complexitate. Ansamblul Bisericii Evanghelice C.A. Fortificate din satul Prejmer este considerat a fi cea mai puternica fortificatie taraneasca din Transilvania medievala. Cetatea taraneasca din Viscri (sec. XIII-XVII) are un decor sculptat in piatra si pastreaza un capitel cu ciubuce, singurul de acest tip de pe teritoriul Romaniei.

Castelul Bran este poate cel mai popular obiectiv cultural din judet, fiind un punct de aparare si vama transformat ulterior in resedinta regala. Bastionul Curelarilor din Brasov care proteja in Evul Mediu coltul de vest al Cetatii Brasovului, Bastionul Fierarilor si Poarta Targul Cailor, Bastioanele Graft si Postavarilor, Cetatea Brasovia si Fagaras, Muzeul Memorial “Casa Muresenilor”, Poarta Ecaterinei, Poarta Strazii Negre, Turnul Alb si Turnul Negru reprezinta adevarate comori care reflecta trecutul zbuciumat, brav si admirabil al locuitorilor.

Un leagan istoric cu rezonanta inca din antichitate, judetul Mures ofera vizitatorilor obiective culturale diversificate. Muzeul de Arheologie si Istorie din Targu Mures, Muzeul de Arta si cel de Stiinte ale Naturii din acelasi oras, impreuna cu Muzeul Etnografic din Reghin prezinta publicului colectii inedite arheologice, etnografice si de arta populara. Alte puncte de interes sunt casele memoriale Petofi Sandor, N.D. Cocea si Chendi, Statuia Lupoaicei din Targu Mures, Biblioteca Teleki-Boyai Targu Mures, precum si statuile inchinate vitejilor ostasi si personalitatilor marcante din literatura, stiinta, politica si istorie.

Newsletter

Loading...Loading...