Sibiu

Biserica Ortodoxă Sf. Ilie

print
Biserica Ortodoxa Sf. Ilie
Localitate:
Miercurea Sibiului

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Miercurea Sibiului găzduieşte un monument istoric şi arhitectonic unic în ţara noastră, Biserica Sfântul Ilie Tezviteanul, o adevărată capodoperă a stilului baroc, cu accente gotice.

 

Ridicarea acestui lăcaş de cult a început în anul 1864, biserica fiind desăvârşită abia în 1872, printr-un efort comun al locuitorilor din Miercurea, dar şi al Bisericii Evanghelice luterane, al altor comune din jurul Sibiului şi chiar al micii comunităţi greceşti şi turceşti din zonă.

 

Monumentul arhitectonic a fost realizat după planurile şi sub îndrumarea celebrului arhitect al vremii Francisc Szallay într-o combinaţie de stiluri baroc cu gotic.

 

Interesant este ca această biserică are altarul către sud, nu cum se obişnuieşte – către est, pentru că terenul nu permitea construcţia în acest fel.

 

Crucea de pe acoperişul Bisericii Sfântul Ilie a fost donată de unul dintre ctitorii săi, Ion Siofron Fleseriu.

 

Alt ctitor important al lăcaşului de cult a fost Georgiu Marcu Măcelariu, atât prin suma donată, dar şi prin faptul că un document semnat de Ilie Măcelariu, din aceeaşi familie înstărită a vremii, a fost descoperit sub crucea bisericii. Hârtia purta data noiembrie 1870 şi enumera eforturile celor care au pus umărul la ridicarea Bisericii Sfântul Ilie.

 

Lăcaşul de cult a supravieţuit, de-a lungul vremii, unor incendii şi vitregii ale naturii, însă a fost de fiecare dată reparat şi restaurat, prin grija comunităţii, reuşind astfel să stea şi astăzi în picioare, ca o mărturie a credinţei şi dăruirii locuitorilor din Miercurea Sibiului.

 

Localitatea mai sus amintită apare şi ea în izvoarele istorice, din cele mai vechi timpuri. Puţini sunt cei care cunosc că Miercurea Sibiului de astăzi a purtat numele de Sucidava, în perioada daco-romană.

 

Oraşul se afla situat la numai 35 de kilometri de Sibiu, dar şi de Alba Iulia, la jumătatea distanţei dintre cele două, pe Drumul Naţional 1. Biserica este situată pe strada Victoriei, la numărul 787, în centrul oraşului.

 

Turiştii pot înnopta cu uşurinţă în Sibiu, oraş turistic ce dispune de capacităţi extinse de cazare, ori chiar în Miercurea Sibiului, unde există pensiuni şi vile de închiriat, dar şi hoteluri.

 

Imagini din Biserica Ortodoxă Sf. Ilie


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...