Harghita

Biserica Romano-Catolică de la Armăşeni

print
Biserica Romano-Catolică de la Armăşeni
Localitate:
Armăşeni

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Aşezat în Munţii Ciucului, înconjurat de păduri şi pajişti ce te încântp prin frumuseţea lor, satul Armăşeni are o valoare inestimabilă, dată atât de oamenii ce-l populează, cât şi de lucrurile măreţe pe care le-au construit aici de-a lungul anilor.
Unul dintre acestea este Biserica Romano-Catolică, un edificiu ce uimeşte prin frumuseţea sa până în cel mai mic detaliu.

 

Se pare că pe locul unde acum este Biserica Romano-Catolică, datând din secolul al XV-lea, exista înainte un alt edificiu religios, construit în stilul romanic. În locul acelei biserici s-ar fi ridicat, ani mai târziu, în stilul gotic, biserica ce este acum mândreţea Harghitei, fiind atestată şi ca monument arhitectural.

 

Oricum, până la ora actuală, cei care au cercetat originile acestei impresionante clădiri nu au reuşit să se pună de acord exact asupra momentului la care a fost construită, mulţi dintre ei susţinând că ar fi vorba chiar de partea de început a secolului al XIII-lea.

 

Când ajungi la Biserica Romano-Catolică din Armăşeni ai impresia că vei intra într-o cetate, ziduri groase, de apărare, înconjurând întreaga proprietate, de aceea ea fiind cunoscută şi sub numele de Biserica Fortificată Romano-Catolică.
Cum intri în biserică rămâi încântat la vederea picturilor, în special cele de pe bolta corului, care reprezintă diverşi profeţi, apostoli şi sfinţi, ce încântă privirea.

 

Altarul, alcătuit din mai multe panouri ce o înfăţişază pe Fecioara Maria în diverse scene consemnate în cărţile sfinte, a fost lucrat cu măiestrie într-un atelier secuiesc în 1543. Astăzi, însă, el nu se mai află în lăcaşul  de cult, fiind mutat la Muzeul de Artă din Budapesta, unde să se păstreze mai bine.

 

Însă, cu siguranţă, atunci când veţi vizita Biserica Romano-Catolică de la Armăşeni, veţi observa, în încăperea unde se păstrează de obicei obiectele de cult şi veşmintele preoţeşti, o fereastră cu rosetă.  Dacă aveţi şi puţin timp să ascultaţi istoria lăcaşului, veţi afla că aceea este cea mai veche piesă de aici, păstrată de la prima biserică în locul căreia s-a înălţat Biserica Romano-Catolică.

 

Pentru a ajunge la această bijuterie a Harghitei, trebuie să o luaţi de la Miercurea Ciuc pe drumul judeţean 123C, având de mers nu mai mult de 25 de kilometri.

 

 

Imagini din Biserica Romano-Catolică de la Armăşeni


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...