Sibiu

Biserica Ursulinelor

print
Biserica Ursulinelor
Localitate:
Sibiu

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Biserica Ursulinelor, fosta Biserică Dominicană, poate fi admirată de către turiştii care pleacă în explorarea centrului vechi al oraşului Sibiu, pe strada General Magheru, numărul 38. Biserica poate fi vizitată zilnic, iar în Sibiu se poate ajunge din aproape orice colt al ţării fie cu maşina, cu autocarul sau cu trenul.

 

Celor care vin cu maşina le-ar putea fi utile coordonatele GPS de 45.79833 latitudine nordică şi 24.15561 latitudine estică, iar cei care vin cu trenul sunt şi mai norocoşi: biserica se află la câteva sute de metri distanţă de gară.

 

Distanţa poate fi parcursă pe jos de la gară spre centrul vechi, urmărind indicatoarele de centru sau cu o simpla întrebare adresată locuitorilor, foarte prietenoşi, de altfel.

 

Biserica a funcţionat ca mănăstire dominicană, însă odată cu trecerea majorităţii saşilor din zonă la religia lutherană, datorită reformei religioase, şi această biserică a fost preluată de către lutherani.

 

În zilele noastre, comunitatea romano-catolică din Sibiu foloseşte această biserică, împreună cu Biserica Romană Unită cu Roma şi Biserica Greco-Catolică.

 

Aici se adăpostea odinioară o şcoală foarte cunoscută de fete, care a fost desfiinţată în 1949, când toată averea mănăstirii a fost naţionalizată. Retrocedarea nu a avut loc nici în ziua de azi.

 

Clădirea în care se află Biserica Ursulinelor a fost construită în 1474 şi a fost reconstruită în 1728, având, în acest moment un exterior care abundă în elemente gotice. Originalitatea poate fi observată atât la poarta principală, cât şi la alte elemente precum stâlpii de protecţie sau geamurile.

 

Partea de interior, construită la început în stil gotic, a suferit transformări în stil baroc realizate de maicile ursuline. Cele trei altare reprezintă un mister care atrage multi turişti, piesa de rezistenţă fiind inscripţia care aduce un omagiu împărătesei Austriei, Maria Tereza, care a contribuit cu ajutor financiar la această transformare.

 

Pe altarul principal se află o pictură a Maicii Domnului, pe cel din stânga este înfăţişată sfânta Ursula, aşa cum era ea văzută de Angela de Merici, fondatoarea ordinului maicilor ursuline, chiar sub icoana în care este pictat sfântul Emeric.

 

Sfânta Angela de Merici are şi ea un portret în care instruieşte copiii, plasat chiar pe altarul lateral-dreapta aşezat sub icoana sfântului Ştefan.

 

Stâlpii din interior reprezintă statui ale sfinţilor cinstiţi de către maici, iar literele textului scris cu roşu în limba latină indică anul ultimei renovări de proporţii, făcută în 1774.

 

Imagini din Biserica Ursulinelor


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...