Alba

Casa memorială Lucian Blaga

print
Casa memoriala Lucian Blaga
Localitate:
Lancram

Obiectiv:
Case memoriale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Casa copilăriei cunoscutului poet și filosof Lucian Blaga se găsește în satul Lancrăm, din județul Alba Iulia, pe Ulița Veche.

 

Clădirea păstrează încă vie amintirea familiei Blaga cu cei nouă copii ai săi, oferind o imagine spre trecut prin mobilierul păstrat intact, tablourile și fotografiile de familie expuse, precum și grație manuscriselor operelor scriitorului.

 

Lucian Blaga s-a născut în această casă moștenită de părinții săi de la un bunic, care era și preotul satului. După moartea tatălui, mama lui Lucian n-a mai putut să se întrețină singură și a fost nevoită să vândă chiar căminul familiei, astfel încât casa a ajuns în proprietatea unor străini.

 

De abia după Revoluție casa natală a lui Lucian Blaga a fost răscumpărată de statul român.

 

Pentru că proprietarii ulteriori familiei Blaga i-au adus modificări acestei case, Ministerul Culturii a decis să o renoveze bazându-se  pe “Hronicul și cântecul vârstelor”, operă a marelui scriitor.

 

În 1998 a fost restaurată si în ea s-a organizat un muzeu în memoria poetului, pe tipicul gospodăriilor de la Muzeul Satului din București.

 

În casa  memorială din Lacrăm sunt exponate constând în fotografii, documente și manuscrise mutate aici de la Muzeul Literaturii Române din Capitală. În rest, portretele, scrisorile, mobila și celelalte obiecte de etnografie reprezintă donații ale sătenilor sau ale unor descendenți ai familiei Blaga, dar și ale unor personaje importante din lumea literară, precum și adunate de Fundația Culturală „Lucian Blaga” Sebeș.

 

Pe lângă obiectele expuse permanent, în Casa memorială Lucian Blaga din Lacrăm se organizează și expoziții temporare. Acestea sunt puse în scenă de obicei cu prilejul Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, ocazie cu care scriitorul este omagiat în locul său natal.

 

Universul în care poetul și-a trăit copilăria este descris chiar de el cel mai bine în “Hronicul și cântecul vârstelor”, iar autoritățile au încercat să redea cât mai exact acea atmosferă. „Trepte de piatră, cizelate de pași și netezite de ploi, suiau din curte în casă. Alături era gârliciul, pe unde coboram în pivniță, pe lespezi sub care forfotea umedă și cu miros pătrunzător o enormă prăsilă de broaște râioase (…). Între casă și șură se înghesuia, pitită, bucătăria de vară, străjuită de un dud cu frunza deasă, sub care vara luam masa, învăluiți de cântecul puterilor păsărești”.

 

Imagini din Casa memorială Lucian Blaga


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...