Brasov

Castelul Brukenthal

print
Castelul Brukenthal
Localitate:
Sambata de Jos

Obiectiv:
Monumente de arhitectura istorice - cetati si castele

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cine se așteaptă să găsească un castel în mijlocul unei herghelii? Ei bine aceasta este situația Castelului Brukenthal din Sâmbăta de Jos, județul Brașov.

 

Clădirea în stil baroc a fost construită în a doua parte a secolului al XVIII-lea de contele Jozef von Brukenthal. Acesta și-a dorit o reședință solidă și a înzestrat castelul cu ziduri de peste un metru grosime.

 

Localnicii povestesc că terenul pe care este ridicat imobilul a fost un dar de la împărăteasa Maria Tereza a Austriei pentru contele von Brukenthal, iar acesta din urmă a construit palatul în onoarea celui mai cunoscut monarh din istoria  curții de la Viena.

 

Nu se știe însă dacă împărăteasa Maria Tereza a fost vreodată la Sâmbăta. Legendele locului spun că ar fi existat o relație pasională între aceasta și contele von Brukenthal. Bârfele transmise peste timp povestesc fie că Maria Tereza a petrecut veri la rând în castelul Brukenthal, dar s-a plictisit foarte repede de conte, fie că împărăteasa nu a ajuns niciodată la acest castel.

 

Cert este că palatul Brukenthal este o construcție impunătoare cu peste 30 de camere, fiecare fiind dotată cu o sobă deosebită de teracotă, iar podeaua este din lemn de stejar.

 

Trecerea timpului, însă, și-a pus amprenta asupra clădirii, castelul fiind într-o stare de degradare continuă. În secolul XX, în urma unui incendiu devastator, castelul a fost grav avariat, acoperișul fiind în totalitate ars. În anii ’40, în urma unor lucrări de recondiționare făcute de cineva care nu știa valoarea istorică și artistică a frescelor de pe pereți, multe din frumoasele picturi au fost acoperite cu var.

 

Astăzi se mai pot vedea doar sobele din ceramică de la Viena și câteva dintre vechile picturi de pe pereții care stau să cadă.

 

În Sâmbăta, chiar lângă castel există o hergheliei de cai lipitani. Cei care o au în grijă susțin că este vorba despre cea mai importantă crescătorie de lipitani din Europa.

 

Problema este că în prezent, deși pe drumul Brașov-Sibiu există un indicator către castelul Brukenthal, dacă ajungi la porțile lui, singura plăcuță te informează că acolo se află o herghelie, nu un castel. Ar trebui să ne mândrim cu această reședință nobiliară veche de secole și construită să fure inima unei împărătese.

 

Imagini din Castelul Brukenthal


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...