Harghita

Castelul Lazăr

print
Castelul Lazar
Localitate:
Miercurea Ciuc

Obiectiv:
Monumente de arhitectura istorice - cetati si castele

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Situat în comuna Lazarea din județul Harghita, castelul Lazăr este unul dintre cele mai fascinante monumente istorice din zona Ardealului, purtând numele familiei de nobili care l-a construit.

 

Construcția castelului Lazăr a început prin 1450, lucrările fiind finalizate abia în 1632, după aproape două secole.

 

Forma pe care o putem admira acum a castelului a fost dată de nobilul Lazăr Istvan IV, reprezentantul regal al scaunelor Gheorgheni, Cașin și Ciuc, care și-a stabilit resedința în această parte a Transilvaniei.

 

În ceea ce privește arhitectura, cetatea se evidențiază prin stilul renascentist, zidurile fiind decorate cu cornișă pictată și crenelată.

 

Castelul se mândrește cu patru bastioane care se impun printr-un design aparte. Primele trei au elemente specifice stilului italian și poartă inscripții și fresce cu blazoane. Cel de-al patrulea bastion a fost construit cu 7 laturi ceea ce-l diferențiază de celelalte.

 

Cetatea, deși a beneficiat de ample dotări militare, nu s-a bucurat de o importanță strategică, principalul său rol fiind de reședință. Totuși, cele patru bastioane ale castelului au, atât la parter cât și la etajul doi, guri de tragere.

 

În 1707, habsburgii au incendiat și devastat castelul. 40 de ani mai târziu, după ce a fost refăcută, reședința prin care s-au plimbat cândva Petru Rareș sau Mihnea Vodă a fost din nou distrusă, iar în a două parte a secolului XIX a fost și părăsită de stăpâni.

 

Trecerea timpului și-a pus amprenta asupra fabulosului monument istoric, castelul fiind degradat. Prin anii ‘80 s-au făcut însă lucrări de reconstrucție și restaurare. Atunci clădirea principală a fost refăcută, fiind utilizată astăzi ca și galerie de artă. Aici turiștii pot admira 150 de lucrări de artă plastică contemporană și o serie de picturi unice.

 

Sala Cavalerilor sau palatul mare, ridicat în secolul XVIII,  este o încăpere a castelului care se identifică prin stilul renascentist și pereții cu lampioane din fier forjat. Tavanul este pictat și casetat. Mobilierul masiv este sculptat în stil italian, iar scaunele au pe spătar blazoanele nobililor ardeleni.

 

Astăzi, localitatea Lazarea este unul dintre principalele puncte de atracție pentru turiștii care ajung în zona Ardealului și poposesc la Castelul Lazăr. Așezarea este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai importante centre de creație artistică, anual găzduind tabere de creație. După fiecare astfel de activitate, cele mai reușite lucrări realizate de artiștii care participă la tabere sunt expuse în castel.

 

Imagini din Castelul Lazăr


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...