Mures

Castelul Teleki

print
Castelul Teleki
Localitate:
Dumbravioara

Obiectiv:
Monumente de arhitectura istorice - cetati si castele

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

În vremurile de demult, castelul Teleki era cunoscut ca fiind reședința familiei Teleki din Dumbrăvioara de Mureș. Astăzi, același castel reprezintă una dintre cele mai frumoase construcții în stil baroc din Ardeal.

 

Este alcătuit din mai multe corpuri și are forma literei “U”.

 

Construcția la actualul castel a demarat în anii 1770 sub oblăduirea cancelarului Transilvaniei, Teleki Samuel. Acesta a ridicat un prim nivel al palatului, urmând ca nepotul său Teleki Samu să termine etajul. Castelul a tot fost extins și renovat până la începutul secolului XX, însă cele mai importante lucrări s-au facut în vremea când stăpânul său era Samu Teleki.

 

Nobilul a decis să lase parterul pentru slujitori, inclusiv anexele gospodăriei și bucătăriile, iar seniorii stăteau la etaj.
În 1825 au fost ridicate și grajdurile pentru herghelia familiei, care însă nu mai pot fi văzute, fiind demolate secolul trecut.

 

În interior, clădirea se putea mândri cu decorațiuni unice și deosebite. În saloane există mobilier care îmbină mai multe stiluri: baroc, rococo și renascentist. În plus, un amănunt care atrăgea privirea -  fiecare încăpere a reședintei Teleki beneficia de un model unic de sobă din teracotă.

 

În trecut, podelele din marmură viu colorată erau acoperite de covoare persane.

 

Membrii familiei Teleki erau cunoscuți ca fiind mari colecționari de arme, trofee, porțelanuri,  antichități și covoare.
În plus, pe domeniul lor, nobilii organizau periodic partide de vânătoare la care participau o serie de personalități din țară și străinătate.

 

Bătrânii povestesc că familia de nobili își făcuse un teren de echitație în spatele reședinței, care avea în plus un parc cu arbori deosebiți și un iaz cu pește.

 

Castelul Teleki mai păstrează și acum câteva dintre elementele decorative din vremurile de demult, acestea fiind principalele atracții ale monumentului.

 

Pietrele sculptate ale porticului din fața intrărilor, tavanele stucate ale celor trei saloane poziționate în partea vestică a aripii nordice și ornamentele fațadei sunt principalele elemente decorative ce merită admirate.

 

În prezent, această clădire încărcată de istorie este o școală. Moștenitorii castelului au de gând să vândă ansamblul architectural, dar deocamdată nu au găsit un cumpărător dornic să investească în renovare.

 

Imagini din Castelul Teleki


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...