Sibiu

Catedrala Ortodoxă din Mediaş

print
Catedrala Ortodoxa din Medias
Localitate:
Medias

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Catedrala ortodoxă din oraşul sibian Mediaş, una dintre cele mai vechi din judeţ, a revenit de curând în atenţia publicului şi credincioşilor din întreaga ţară pentru meritul de a găzdui în premieră naţională moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, aduse tocmai de la Muntele Athos.

 

Evenimentul vine ca o încununare firească a unei istorii de peste 80 de ani, în slujba creştinităţii ortodoxe din Ardeal.

 

Catedrala ortodoxă din Mediaş, purtând hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, a fost construită între anii 1929 şi 1935, fiind astfel una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Transilvania, în condiţiile în care această parte a ţării este renumită mai ales pentru bisericiile şi catedralele greco-catolice, vechi chiar şi de 500 de ani.

 

Clădirea acestei mari biserici, cu rang de catedrală, deşi în oraşul Mediaş nu slujeşte totuşi un episcop, a venit ca o reafirmare a spiritului şi credinţei ortodoxe, într-o zonă în care monumentele arhitectonice aparţinând acestui rit au fost întotdeauna în minoritate.

 

Poate tocmai pentru a rivaliza cu bijuteriile artei gotice, catedrala în stil bizantin se întinde pe o suprafaţă impresionantă, de peste 500 de metri pătraţi. Picturile interioare au fost realizate, cu mare trudă, de pictorul piteştean Gheorghe Belizarie, în circa doi ani de zile, urmând să fie restaurate apoi, de-a lungul vremii, de către alţi artişti români.

 

Exteriorul catedralei este la fel de impresionant ca şi interiorul, aici putând fi identificate influenţe clare ale stilului brâncovenesc. Pentru a face faţă anilor mai bine, acoperişul original al catedralei a fost înlocuit, la un moment dat, cu tablă din cupru, iar pereţii exteriori au fost acoperiţi cu un praf fin de marmură.

 

Cele două turnuri impresionante ale catedralei pot fi văzute de la mare depărtare, din tot Mediaşul, având înălţimea unui bloc cu patru etaje, dar fără ca în zonă să existe alte clădiri cu înălţimi similare, care să o scoată din scară.

 

De mai bine de 50 de ani, în catedrala ortodoxă din Mediaş slujeşte cu smerenie preotul Ovidiu Ioan Gaban, un venerabil părinte protopop, care la vârsta de 75 de ani continuă încă să se ocupe cu stăruinţă de biserică, dar şi de enoriaşi, turişti şi oricine calcă pragul lăcaşului de cult – toti sunt întâmpinaţi cu o vorbă bună, un sfat înţelept şi o vorbă de duh, din experienţa remarcabilă de viaţă a preotului.

 

Imagini din Catedrala Ortodoxă din Mediaş


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...