Alba

Cetatea Bologa

print
Cetatea Bologa
Localitate:
Bologa

Obiectiv:
Monumente si Situri arheologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Dacă vă aflaţi în judeţul Cluj, luaţi maşina pentru un drum de o oră până la Cetatea Bologa! Dacă veniţi dinspre Huedin, cum intraţi în satul Bologa, pe stânga, vedeţi un indicator ce vă îndreaptă spre Cetate.

 

Aici mai bine lăsaţi maşina şi o luaţi pe jos, altfel riscaţi să rămâneţi împotmoliţi cu roţile în drumul anevoios. După o plimbare de vreo 10-15 minute, veţi întâlni ruinele înverzite ale unei falnice- odinioară- cetăţi.

 

Aţi ajuns, aşadar, la Cetatea Bologa! Urcată pe o culme de deal, din cetate se vede limpede în împrejurimi, acesta fiind şi motivul pentru care a fost plasată, strategic, aici – se ştie că aceasta trebuia să supravegheze drumul dinspre Oradea în Ardeal. De asemenea, fortăreaţa, amintită prima dată în documentele de epocă pe la 1319, a servit, de-a lungul anilor, drept refugiu pentru oamenii din zonă.

 

Istoria cetăţii şi a zonei dimprejurul său este de-a dreptul impresionantă. Iniţial, aici au construit romanii un castru, numit Resculum, pe care l-au populat cu colonişti din Patras, în Grecia, pentru a apăra graniţa imperiului.

 

De partea cealaltă a râului, a fost construită, tocmai în perioada medievală, cetatea despre care povestim aici. Aceasta purta numele de Sebesvár şi i-a aparţinut la un moment dat lui Sigismund de Luxemburg, care la rândul său i-a dăruit-o lui Mircea cel Bătrân.

 

În secolul al XVIII-lea, cetatea era cât pe ce să dispară, dupa ce sultanul, care cotropise Oradea, a pus să fie dărâmată. Acest ordin nu a fost însă pus în aplicare, aşa că viaţa fortăreţei s-a mai prelungit o bucată de timp, până când a fost totuşi distrusă, printr-o explozie, de catre lobonţi. Aceştia luptau să ţină în viaţă Imperiul Habsburgic, faţă de care se revoltau populaţiile cucerite.

 

Au mai rămas din originala cetate Bologa doar un colţ de zid şi un turn, în zilele noastre paradis vegetativ din care mai răzbate, pe alocuri, câte o bucată de piatră albită de vremuri.

 

Cetatea merită explorată pe îndelete – deşi nu trebuie să te aştepţi să-ţi ocupe mai mult de câteva zeci de minute. Vestigiile medievale pot fi mai degrabă închipuite decât văzute – ce a mai rămas din cetate invită la multă imaginaţie vizitatorul, care nu poate decât să se întrebe cum arată, în vremurile de glorie, această construcţie odinioară impunătoare, acum aflată într-o mare verde de iederă şi copaci.

 

Imagini din Cetatea Bologa


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...