Alba

Cetatea Dăbâca

print
Cetatea Dabaca
Localitate:
Dabaca

Obiectiv:
Monumente si Situri arheologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cetatea Dăbâca sau Cetatea Comitatului a fost, deşi nu s-ar spune in zilele noastre, o fostă cetate regală, extrem de importantă pentru Transilvania. Aflată în comuna clujeană care îi poartă numele, Cetatea Dăbâca apare pentru prima dată menţionată în documente în anul 1214.

 

Potrivit cercetătorilor şi arheologilor, Cetatea Dăbâca ar fi fost ridicată în secolul IX, a fost dărâmată în secolul XIII, la invazia mongolă, şi apoi reconstruită, pentru a fi din nou distrusă, pietrele sale fiind folosite la construcţia unei alte reşedinţe importante din zona, castelul Teleki.

 

Cetatea Dăbâca a fost construită pe valea Lonei, din piatră groasă, ce a înlocuit palisadele iniţiale de lemn şi, la un anumit punct, a avut chiar şi donjoane şi turnuri.

 

Alţi experţi susţin că construcţia de secol IX a fost ridicată pe ruinele unei alte cetăţi, încă şi mai vechi, probabil aparţinând conducătorului Gelu – însă această teorie nu este susţinută de dovezi arheologice.

 

În orice caz, dacă ajungeţi aici, nu trebuie să pierdeţi din vedere că ruinele pe care le aveţi în faţa ochilor au evoluat în timp: de la o simplă fortificaţie s-a ajuns la o cetate, care a suferit de-a lungul secolelor diverse modificări şi transformări. E ca şi cum aţi avea în faţă o carte de istorie deschisă, însă paginile sale sunt atât de ferfenitite încât mai mult trebuie să ghiciţi scrisul. Trebuie să vă folosiţi imaginaţia, întrucât mare parte din ce a mai rămas din cetate se află îngropat sub pământ şi acoperit de o vegetaţie luxuriantă.

 

Trecutul său zbuciumat, la fel ca şi prezentul îngropat sub pământ şi deteriorat de vremuri, nu şterg faptul că Cetatea Dăbâca a fost de importanţă crucială pentru Transilvania, în perioada medievală.

 

Apărată cu şanţuri şi valuri de pământ, cu ziduri groase de trei metri şi înalte de trei- patru, aceasta a fost cetatea de reşedinţă şi cetatea regală a comitatului Dăbâca, cu rolul de a controla drumul pe care era transportată sarea, cea mai importantă resursă naturală a Transilvaniei.

 

O legendă circulă printre localnici, legat de Cetatea Dăbâca. Bătrânii susţin că aceasta era cetatea urieşilor, nişte cavaleri ce ziua se ocupau cu căratul sării, iar noaptea se ascundeau în această zonă fortificată de teamă să nu fie ucişi de ţărani. Istoria documentată arată că Dăbâca a fost stăpânită în secolul al XIII-lea de pecinegi, iar cavalerii lor purtau numele de urieşi, aşa încât se poate ca legenda să aibă la origine ceva adevăr.

 

Imagini din Cetatea Dăbâca


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...