Brasov

Cetatea Făgăraşului

print
Cetatea Fagarasului
Localitate:
Fagaras

Obiectiv:
Monumente de arhitectura istorice - cetati si castele

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cetatea Făgărașului este cel mai important monument al regiunii Făgăraș, dar și una dintre cele mai mari și bine păstrate structuri  medievale din România și din Europa. O regăsiți în centrul orașului Făgăraș, pe strada Mihai Viteazu.

 

Fortificația a fost construită de Ladislau Apo, în anul 1310, pe ruinele unei cetăți de lemn cu șanț și val de pământ, însp de-a lungul a câteva secole a tot suferit îmbunătățiri devenind la un moment dat în istorie chiar reședința princiară a domnilor Transilvaniei.

 

Primul voievod al Ardealului care a luat-o în stăpânire a fost Ștefan Mailath, în secolul al XVI-lea. N-a avut însă noroc aici, pentru că, fiind asediat de turci la Făgăraș, voievodul a fost luat prizonier.

 

Mihai Viteazu și-a pus și el amprenta asupra fortificației de la Făgăraș, luând-o în posesie în 1599. Bustul doamnei Stanca, soția voievodului, poziționat acum la intrarea în cetate, amintește încă de momentele din timpul primei uniri.

 

După ce Mihai Viteazu a devenit istorie, prin secolul al XVII-lea, cetății i-au fost aduse multiple îmbunătățiri care în timp au transformat-o în reședința princiară. Această etapă figurează în istoria monumentului ca fiind perioada de apogeu a cetății. În urma acestor lucrări, Cetatea Făgăraşului s-a transformat în acelaşi timp în centru politico-administrativ şi reşedinţă a principilor Transilvaniei.

 

Principele Gabriel Bethlen a adus arhitecţi din Italia care au realizat diverse motive florale şi blazoane în stil renascentist, în plus a ridicat cele patru bestioane din colţurile cetăţii, care se pot vedea şi astăzi.

 

Apoi, Gheorghe Rackozi I s-a remarcat la capitolul consolidare -  a dublat pe interior zidurile exterioare de nord şi sud, rezultând o structură de rezistenţă de vreo opt metri. Tot în scop defensiv, acelaşi domn Rackozi a lărgit şi a adâncit şanţul din jurul cetăţii şi l-a umplut cu apă adusă din Olt. În plus, pentru intrarea în cetate se folosea un pod mobil, care se putea ridica în caz de pericol. Tot la capitolul apărare a contribuit şi construirea clădirii corpului de gardă în aceeaşi perioadă.

 

Cetatea a fost renovată şi amenajată în 1965, astăzi fiind unul dintre principalele puncte de atracţie ale judeţului Braşov.

 

Cămăruţele de depozitare ale cetăţii, transformate iniţial în celule pentru ţăranii iobagi răzvrătiţi, găzduiesc astăzi Muzeul Ţării Făgăraşului. Tot aici putem găsi şi Biblioteca Municipală a oraşului.

 

Muzeul este deschis de marţi până vineri de la 8 la 18, iar în weekend  de la 8 la 16. Lunea este închis.

 

Imagini din Cetatea Făgăraşului


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...