Brasov

Cetatea Negru Vodă

print
Cetatea Negru Voda
Localitate:
Breaza

Obiectiv:
Monumente si Situri arheologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Pentru a pune ochii pe sau piciorul în Cetatea feudală Negru Vodă trebuie mai întâi să vă urcaţi în maşină – sau alt mijloc de transport – şi să ajungeţi în satul Breaza (de Braşov, nu de Prahova), sat care aparţine de comuna Lisa.

 

Ruinele cetăţii (ea ar fi fost părăsită în secolul XV) le veţi găsi la aproximativ 5 kilometri de sat, pe un deal ce domină Depresiunea Făgăraşului, cele mai vizibile elemente fiind două turnuri de apărare.

 

În acelaşi loc au fost descoperite şi urmele unei cetăţi dacice, cu ziduri de piatră şi lut, peste care s-ar fi construit ulterior fortificaţia medievală. Tot aici s-au descoperit şi fragmente din vase de ceramică, ce au fost datate ca aparţinând perioadei secolelor I î.e.n – sec I e.n.

 

Cetatea a fost construită în doua faze (arată cercetările arheologice), începând cu secolul al XIII-lea – mai întâi două turnuri circulare iar, apoi, ziduri de piatră, în formă de oval, care delimitează un perimetru de peste 80 de metri.

 

Ruinele sunt înconjurate de valuri de pământ, cu rol de apărare, care permiteau retragerea trupelor, în etape, în cazul în care ar fi existat pericolul unei înfrângeri pe câmpul de luptă.

 

Forma celor două turnuri de apărare denotă că stilul de construcţie a fost influenţat de elemente din sud, ceea ce se explică prin faptul că, la momentul construcţiei, aceste pământuri se aflau sub tutela domnitorilor din Muntenia.

 

Turnul din nord are ziduri groase de doi metri şi un diametru interior de 250 de centimetri. Cel de-al doilea turn, deşi din afară îl vedem tot circular, arată în interior ca un hexagon.

 

Zidul interior al cetăţii este oval, aşa cum au toate cetăţile considerate ca fiind aflate la graniţă şi are o înălţime care ajunge pe alocuri chiar la doi metri.

 

Astfel, putem să deducem că, la momentul construcţiei, exista o organizare statală a voievodatelor româneşti. Stilul de construcţie se alătură dovezilor care susţin o evolutie în paralel a Ţării Româneşti cu mai mica Ţară a Făgăraşului.

 

Se crede că această cetate a fost părăsită în secolul XV, iar localnicii sunt cei care o atribuie lui Negru Vodă, neexistând dovezi istorice clare care să confirme această legătură.

 

Breaza de Braşov se află în sub-vestul judeţului, la vreo 23 de kilometri de oraşul Făgăraş.

 

Imagini din Cetatea Negru Vodă


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...