Alba

Cetatea Rimetea

print
Cetatea Rimetea
Localitate:
Rimetea

Obiectiv:
Monumente de arhitectura istorice - cetati si castele

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cetatea Rimetea, cunoscută şi sub numele de Cetatea Trascăului, este poziţionată la 5 km de comuna Rimetea, la vest de satul Colţeşti din judeţul Alba, pe o culme de munte.

 

Veche de peste 750 de ani, cetatea este una dintre cele mai atractive fortăreţe de pe traseul Valea Aiudului – Rimetea – Buru, de la înălţimea ei turiştii putând admira o privelişte superbă.

 

Cetatea a fost construită în jur de 1240, dupa invazia tătară. Conform inscripţiei de pe turnul nordic al cetăţii, aceasta a fost ridicată la iniţiativa familiei Thoroczkay, nobilii de Trascău.

 

Două sute de ani mai târziu, în 1470,  cetatea a intrat sub dominaţia regelui Matei Corvin, care mai târziu a dăruit-o voievodului Transilvaniei.

 

La început de secol XVI, cetatea a reintrat în posesia familiei Thoroczkay, din păcate, după doar câţiva ani, a fost ruinată în timpul răscoalei lui Gheorghe Doja.

 

Istoria acestei fortăreţe transilvănene a continuat la fel de zbuciumat şi în secolele ce au urmat. În prima parte a veacului al XVIII-lea, cetatea Rimetea a fost asediată şi ocupată de armata austriacă. Înainte de plecare, generalul a dat foc atât cetăţii, cât şi satului din vale.

 

Mai târziu, cetatea a fost devastată din nou de oamenii lui Horea, Cloşca şi Crişan, iar în 1848, la Revoluţie, armata lui Avram Iancu a dat foc satului.

 

Astăzi, se mai pot vedea doar ruinele vechii cetăţi medievale Rimetea pe vârful muntelui Trascău. Câteva ziduri groase şi cele două turnuri, unul în care se şi locuia, având vreo 4-5 etaje şi 20 de metri înălţime, şi celălalt de apărare, sunt tot ce-a mai rămas.

 

Cetatea este înconjurată de un peisaj de basm. În partea de est se află masivul calcaros Colţii Trascăului şi Piatra Secuiului, în vestul cetăţii sunt versanţii Dealului Băieşilor, iar în sud domnesc Cheile Aiudului.

 

Numele cetăţii a fost dat ca urmare a intervenţiei secuilor, care au salvat satul Rimetea de tătari în secolul al XIII-lea.

 

Administrativ, cetatea aparţine localităţii Colţeşti din comuna Rimetea. Comuna Rimetea, în Evul Mediu, a fost considerată oraş, fiind un centru de prelucrare a fierului.

 

Cetatea Rimetea a fost înscrisă recent pe lista monumentelor istorice din Alba şi zona a fost declarată arie arhitecturală şi urbană protejată.

 

Pe lângă Cetatea Rimetea, printre obiectivele turistice din zonă se numără şi muzeul de etnografie, cea mai veche casă din sat, care a fost construită în 1668 şi biserica fortificată.

 

Imagini din Cetatea Rimetea


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...