Alba

Cetatea Sebeşului

print
Cetatea Sebeşului
Localitate:
Sebes

Obiectiv:
Monumente de arhitectura istorice - cetati si castele

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Construită la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului XV, Cetatea Sebeşului impresionează prin dimensiunile ei.

 

Cetatea este situată în localitatea Sebeş, judeţul Alba, are o formă dreptunghiulară şi este înconjurată de un zid din piatră de râu, lung de 1.700 de metri, înalt de 7 metri şi gros cam de 120 de centimetri.

 

La început, cetatea, care a fost construită pentru a-i apăra pe locuitorii oraşului de invazia turcilor, a avut opt turnuri ale breslelor, însă în prezent au mai rămas doar patru.

 

Cel mai cunoscut dintre ele este Turnul Studentului, numit astfel în memoria unui tânăr luat prizonier de turci la invazia din 1438. Studentul din Romos, cum este amintit în istorie, a stat peste 20 de ani în robie la diverşi stăpâni, iar în momentul când în sfârşit a fost eliberat a scris o carte în care îşi povesteşte drama vieţii, volum ce a devenit un best-seller al vremurilor.

 

Pe lângă această poveste tristă, Cetatea Sebeşului este recunoscută de istorici ca fiind prima citadelă orăşenească pentru care s-a păstrat un act oficial de construcţie, mai exact e vorba de încuviinţarea regelui Ungariei acordată saşilor din zonă pentru a-şi ridica un zid de apărare în 1387.

 

În plus, locuitorii din Sebeş se mai mândresc că au una dintre cele şapte cetăţi care se află pe stema actuală a Transilvaniei.

 

Modernizarea şi extinderea oraşului au cam înghiţit vechea cetate. Mare parte din zidul ei se zăreşte cu greu acum, în spatele unor grădini ale localnicilor, Turnul Studentului este în curtea unei şcoli, iar cel al cizmarilor e lângă cimitir. Totuşi, cetatea îşi păstrează în unele zone aerul de burg medieval, care încântă turistul dornic de o călătorie în Transilvania de altădată.

 

Senzaţia de întoarcere în timp este susţinută şi de faptul că străzile au denumiri bilingve: în română şi germană, deşi în zonă mai sunt doar câteva sute de nemţi.

 

În fiecare an, în luna august, localnicii şi nu numai sărbătoresc Zilele Cetăţii. Se organizează parade, concerte în are liber şi chiar spectacole de artificii, toate menite să celebreze istoria cetăţii şi să o popularizeze.

 

Şi dacă tot aţi ajuns până la Sebeş, trebuie să vizitaţi şi Biserica Evanghelică-Lutherană, Turnul octogonal, monumentele eroilor români din Primul şi Al Doilea Război Mondial şi rezervaţia Râpa Roşie.

 

Cazarea nu e o problemă, veţi găsi destule pensiuni şi chiar hoteluri în Sebeş, un oraş liniştit, în care vă puteţi relaxa ca nicăieri altundeva.

 

Imagini din Cetatea Sebeşului


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...