Sibiu

Cetatea Ţărănească Slimnic

print
Cetatea Taraneasca Slimnic
Localitate:
Slimnic

Obiectiv:
Monumente de arhitectura istorice - cetati si castele

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cetatea Ţărănească este cunoscută şi sub denumirea de Cetatea Stolzenburg sau Cetatea Slimnicului. Amplasată în judeţul Sibiu, pe un deal de la marginea localităţii Slimnic sau Stolzenburg, care începe de lângă biserica evanghelică, aceasta s-a dovedit a fi un model al bisericilor fortificate.

 

Cetatea se mândreşte cu o istorie spectaculoasă în comparaţie cu alte monumente istorice. Ridicată pe locul unei fortificaţii mai mici, construcţia a fost realizată în totalitate din caramidă. În secolul al XIV-lea, a fost ridicată, dar nefinalizată, bazilica în stil gotic. Biserica cetate a trecut prin mâinile mai multor stăpâni. În secoul XVI, a fost cucerită de Ioan Zapolya, iar apoi de Moise Secuiul în 1602.

 

În deceniile ce au urmat, fortificaţia a fost asediată în nenumărate rânduri de turci şi la început de secol XVIII  curuţii lui Francisc Rákóczi al II-lea i-au dat foc, apoi a fost aruncată în aer de austrieci şi părăsită cu totul.

 

Deşi fortificaţia a fost reparată cât de cât de ţărani, în a doua jumătate a secolului XIX vârsta şi multele probleme din trecut au început să îşi spună cuvântul şi diverse părţi ale cetăţii s-au prăbuşit.

 

Mai întâi s-a dărâmat o parte din zidul bisericii neterminate, poziţionată în incinta cetăţii şi mai apoi s-a prăbuşit un zid protector la cimitirul nou. În 1870, cetatea şi-a pierdut şi turnuleţul din sud-est. Acesta era construit între curtea interioară şi cea exterioară. Doi ani mai târziu şi-a pierdut şi zidul care împrejmuia partea de sud-est, iar odată cu venirea Primului Război Mondial a rămas fără cel mai preţios clopot.

 

De abia în perioada comunistă s-au făcut niste reparaţii. Zidurile dărâmate au fost refăcute pe alocuri. Astăzi, în turnul cetăţii se mai păstrează trei clopote care încă mai sunt funcţionale. În partea dreapta se mai pot vedea arcadele înalte.

 

În nordul cetăţii dăinuieşte “turnul slăninilor”. Legenda spune că acest turn este locul unde ţăranii din Slimnic, pe perioada verii, dădeau în păstrare slănina. Aceasta era ţinută la răcoare şi păzită de clopotarul şi în acelaşi timp paznicul cetăţii, care primea circa un kilogram de slănina pentru fiecare bucată păstrată. De aici şi denumirea populară a turnului.

 

La intrarea în cetate toţi turiştii primesc pliante cu informaţii despre istoria monumentului şi au posibilitatea să se plimbe prin toată incinta. Principalul punct de atracţie al fortificaţiei a rămas, şi probabil va mai rămâne mult timp de acum înainte, turnul clopotniţă. De aici, toţi cei care ajung la Cetatea Ţărănească se pot bucura de un peisaj inedit.

 

Imagini din Cetatea Ţărănească Slimnic


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...