Alba

Cheile Vălişoarei

print
Cheile Vălişoarei
Localitate:
Alba

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cheile Vălişoarei, din judeţul Alba, sunt considerate unele dintre cele mai interesante din valea Aiudului, principala lor atracţie fiind rezervaţia naturală bogată în plante rare, dar şi peşterile în care trăiesc specii de nevertebrate şi lilieci,  pe cale de dispariţie.

 

Terenul sărac în humus a favorizat dezvoltarea unor plante extrem de apreciate de iubitorii lecţiilor de botanică: garofiţa albă de stâncă, feriguţa sau colilia. Spre dezamăgirea celor care ar dori să se avânte prin cele mai misterioase puncte ale zonei, rezervaţia poate fi vizitată doar pe o potecă special amenajată, marcată cu punct roşu.

 

Pe lângă faptul că este o rezervaţie naturală botanică, zona cheilor Vălişoarei are şi o importanţă geomorfică.

 

Astfel, cheile au fost sculptate de-a lungul timpului în calcar jurasic monolitic de  râul Aiud şi au o lăţime de la 25 până la 150 de metri şi o înălţime maximă de 150 de metri, iar pereţii lor ascund peşteri, bolţi, arcade şi alte formaţiuni carstice.

 

Există două variante de a ajunge la rezervaţia din Munţii Trascăului, aflată la sud de Depresiunea Rimetea, în funcţie de zona din care pornim.

 

Dinspre Aiud, putem merge pe drumul spre Buru până la  kilometrul 14, de unde începe drumul între chei, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri. Drumul care vine dinspre Turda ajunge exact în partea de nord a cheilor şi este o variantă foarte bună de acces.

 

Cei care au în dotare un dispozitiv GPS, pot respecta coordonatele 46,2240 N şi 23,3530 E.

 

Pentru a porni în voie în drumeţii şi trasee montane, prin rezervaţia naturală Cheile Vălişoarei, trebuie neapărat să găsim cel puţin un loc în care să înnoptăm, iar zona Apusenilor nu duce lipsă de cabane şi pensiuni, cu rezerva că unele dintre ele au o limita minimă de două nopţi de cazare.

 

În Vălişoara, la 15 kilometri de Aiud, se poate porni către rezervaţie pe jos, dar şi către mănăstirea Râmeţ, Remetea şi Magina, aflate în imediata apropiere.

 

Amatorii de senzaţii tari vor fi bucuroşi să afle ca în această zonă a Munţilor Trascăului se organizează zboruri cu parapanta şi chiar în Cheile Vălişoarei se poate poate ateriza.

 

Dacă ajungeţi în zonă, ţineţi minte: Cheile Vălişoarei  mai sunt cunoscute de localnici şi drept Cheile Poienii sau Cheile Aiudului.

 

Imagini din Cheile Vălişoarei


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...