Covasna

Cheile Varghişului

print
Cheile Varghisului
Localitate:
Cheile Varghisului

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Nu există speolog român şi, nici chiar străin, care să nu fi sorbit aerul rece din peşterile ce alcătuiesc Cheile Varghişului din Munţii Perşani.

 

Pentru a pătrunde în această minunată rezervaţie speologică trebuie să ajungeţi la Miercurea Ciuc şi apoi să vă îndreptaţi spre localitatea Vlăhiţa, pe drumul naţional 13A. După câţiva kilometri trecând prin satul Mereşti, veţi ajunge la destinaţie. Marcajul pe care trebuie să-l urmaţi este cel cu bandă albastră.

 

Cele 50 de peşteri ce pot fi vizitate aici, unele şi de amatori, însă cele mai multe doar de profesionişti, au fost cândva adăpost pentru oamenii din zonă, dovadă stând multele obiecte găsite în camerele lor reci şi umede.

 

Speologii numesc acest loc “ţara păcii” şi, odată ajuns aici, chiar ai impresia că ai ajuns într-un univers paralel. Zgomotul oraşelor, gunoaiele, feţele oamenilor schimonosite de griji, toate dispar ca şi cum n-ar fi existat nicăieri, niciodată.

 

Lanţul de peşteri se întinde pe 4 kilometri, de-a lungul judeţelor Covasna şi Harghita. Unele peşteri pot fi parcurse tot timpul anului, însă altele se inundă pe anumite sectoare, în funcţie de volumul pâraielor ce le străbat. Există şi peşteri cu sifoane, pe care, pentru a le străbate în întregime, aveţi nevoie de costum de scafandru şi de pregătire specială.

 

Printre cele mai cunoscute peşteri din zonă putem enumera Şura de Piatră, Peştera de la Mereşti, Peştera Tătarilor sau Peştera Calului.

 

Dacă vreţi să ieşiţi la lumină, aveţi stânci de o frumuseţe răpitoare ce stau pleşuve în bătaia soarelui pe care puteţi să vă căţăraţi sau puteţi sta pe marginea pârâiaşelor ce străbat vesele pădurile ce păzesc intrările în peşteri.

 

Iar dacă vreţi să simţiţi cu adevărat natura, vă puteţi pune cortul în locurile special amenajate din Poiana Koalja. Nimic nu vă va trezi mai bine dimineaţa decât ciripitul păsărilor şi o baie în apa rece ca gheaţa a pâraielor din zonă.

 

După ce aţi terminat cu peşterile, puteţi face o excursie în zonă, în Poiana cu Narcise, un loc ce primăvara pare desprins din basme, dar pe care, din cauza oamenilor ce nu l-au respectat, puteţi acum să-l priviţi doar, fiind declarat rezervaţie, pentru a permite populaţiei de narcise să se refacă.

 

Pentru intrarea în rezervaţii se percep diferite taxe, infime însă în comparaţie cu minunile care vă vor scălda ochii odată ajunşi acolo.

 

Imagini din Cheile Varghişului


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...