Harghita

Complexul baroc Şomuleu

print
Complexul baroc Şomuleu
Localitate:
Miercurea Ciuc

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Complexul baroc Şomuleu este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din centrul şi estul Europei, dar şi un important monument istoric din Transilvania.

 

Zeci de mii de credincioşi se adună în fiecare an, pe 15 august, când se sărbătoreşte hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

 

De două ori mai mulţi credincioşi vin în acelaşi loc, de Rusalii, ca prilej de bucurie cu ocazia sărbătoririi victoriei împotriva principelui Ioan Sigismund, cel care îşi propusese să impună religia unitariană pe aceste meleaguri.

 

Aflat la baza dealului Şumuleul Mic, complexul a fost construit la începutul secolului XIX (1804), pe fundaţiile unei mănăstiri ridicate de Iancu de Hunedoara (Mănăstirea Franciscană) cu patru veacuri înainte. Biserica este condusă şi acum de către călugări franciscani, care au ridicat o capelă dedicată Sfântului Anton.

 

Un element inedit este adus de orga cu peste 2.500 de tuburi, unul dintre primele şase astfel de instrumente aduse în Europa, în 1930-1931.

 

Totuşi, cel mai important atribut al complexului este statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune că ar fi adus victoria în timpul luptei mai sus menţionate, din 1567. Statuia din lemn de tei are o înălţime de peste doi metri şi este cea mai mare statuie sculptată dintr-o singură bucată de lemn.

 

În zonă se mai găsesc şi alte biserici de importanţă istorică. Una dintre acestea este cea romano-catolică de la Armăşeni, construită în secolul XVI, în stil baroc, unde s-au păstrat multe picturi murale originale (1655). Tot în zonă, biserica Delniţa, construită în aceeaşi perioadă, în stil renascentist, este de o importanţă deosebită, întrucât aici puteţi admira picturi murale realizate pe exterior.

 

De văzut mai sunt şi biserica unitară din Cristura Secuiesc, din secolul XI, biserica Feliceni, cetatea ţărănească fortificată de la Cârţa, dar şi Capela ”Sfânta Margareta” din Sântimbru, construită în secolul XV.

 

Imagini din Complexul baroc Şomuleu


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...