Harghita

Gâtul Iadului

print
Gâtul Iadului
Localitate:
Cheile Bicajelului

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Gâtul Iadului este unul dintre sectoarele din Cheile Bicazului care cuprinde şi trecătoarea ce face legătura cu Cheile Bicăjelului. Oricine a fost acolo poate spune ca Gâtul Iadului este unul dintre cele mai inedite, spectaculoase şi în acelaşi timp înspăimântătoare minuni ale naturii din judeţul Harghita şi din toată ţara.

 

Ca să vezi Gâtul Iadului, trebuie mai intâi să ajungi la Cheile Bicazului. Şi o poţi face fie din Moldova, fie din Transilvania, întrucât aceste chei sunt exact trecerea dintre cele două regiuni.

 

În prima variantă, faci vreo 45 de kilometri dinspre Piatra Neamţ, pe DN15 şi DN12 C, până la Bicaz, de unde mergi pe drumul spre chei. Ultima parte, peticită. Unde lipsesc peticele, sunt gropi, deci atenţie.

 

A doua variantă e dinspre Braşov, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, apoi dreapta după Bixad pe DJ 113 spre Lacul Sfânta Ana. În total, 200 de kilometri.

 

Cheile Bicazului sunt formate din trei sectoare: Gâtul Iadului, alături de Poarta Iadului şi Pridvorul Iadului.

 

Nu degeaba localnicii le-au găsit aşa nişte nume înfiorătoare, căci senzaţia cam asta este – de intrare în Iad, totuşi un iad care atrage şi fascinează.

 

Dacă priveşti de sus spre Gâtul Iadului, te ia o senzaţie de ameţeală. Pentru că Gâtul înseamnă doi pereţi de stâncă uriaşi, verticali şi ondulaţi de-a lungul unui drum pe care îl strâng până aproape să-l înghită.

 

Priveliştea, care la un moment dat se lăţeşte puţin de lângă drum spre unul dintre pereţi, incluzând ceva copaci, se îngustează la maxim câteva zeci de metri mai încolo, unde cei doi pereţi sunt foarte apropiaţi.

 

Privind de jos în sus, senzaţia de micime şi ameţeală e, paradoxal, mai accentuată. În cea mai mare parte a Gâtului Iadului, tot ce vezi e un perete de piatră care stă în echilibru. Când nu pare să cadă peste tine de la înălţimea sa de până la 300 de metri. Mai mult, într-un anumit segment, pe drum, înainte să cotească spre dreapta, pari înconjurat de munte din trei părţi.

 

Sigur, sunt ceva gunoaie aruncate de turişti pe drum sau în pârâul Bicaz, dar nu diminuează impresia puternică pe care o face natura.

 

Cum era firesc, Gâtul Iadului e paradisul alpiniştilor. În special muchia Santinela, o provocare pentru orişicine. Per total, Gâtul Iadului nu dezamăgeşte, fie că eşti căţărător experimentat, fie că esti simplu turist. Din contră, impresionează. E un loc de poveste, dintr-o zonă de poveste.

 

Imagini din Gâtul Iadului


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...