Mures

Gurghiu ruinele cetate sec. XIII

print
Gurghiu ruinele cetate
Localitate:
Gurghiu

Obiectiv:
Monumente si Situri arheologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Gurghiu este o comună mureşană situată pe râul cu acelaşi nume, din apropierea Reghinului. Accesul se face pe DJ 153 C, fie dinspre Reghin, fie dinspre Remetea.

 

Turiştii ce doresc să viziteze aceste locuri se pot caza la pensiunile din zonă  sau pot încerca confortul hotelurilor din Reghin, aflat la mică distanţă.

 

În zona Gurghiului se pot vizita bisericile reformată şi cea catolică, se pot face drumeţii spre Poiana Narciselor sau se poate urca pe dealul din apropiere pentru a vedea ruinele cetăţii Gurghiului.

 

Cetatea Gurghiului este amplasată în apropierea localităţii, pe un deal, la vreo 500 de metri altitudine.

 

Există dovezi care indică folosirea acestei înălţimi în scopuri militare încă din perioada ocupării Daciei, romanii construind aici un castru de apărare a estului Daciei romane împotriva atacurilor şi invaziilor barbare.

 

După retragerea aureliană din 271-275, acest castru este părăsit de către armata română şi vreme de un mileniu nu mai există nicio dovadă care să ateste locuirea şi funcţionarea fortificaţiilor.

 

Istoria spune însă că, datorită poziţiei strategice, în secolul al XIII–lea voievozii  transilvani ridică pe locul fostului castru roman o cetate medievală, ce avea un rol important de apărare şi organizare administrativă.

 

Zidurile acestei cetăţi, atestată documentar la 1248,  erau construite din piatră de râu, material abundent în zonă, şi erau prevăzute cu numeroase turnuri de apărare, dar şi cu un şanţ inundabil. În cetate clădirile erau împărţite în zone ce serveau locuitorii în funcţie de nevoile acestora.

 

Odată cu pătrunderea maghiarilor în Transilvania, în secolele XVI-XVII, cetatea Gurghiului a devenit din nou centru administrativ, de această dată al comitelui secuilor, aceasta fiind o funcţie importantă în statul feudal maghiar.

 

Sub administraţie maghiară, domeniul Gurghiului cunoaşte prosperitatea economică, devenind unul din cele mai însemnate domenii din estul Transilvaniei. Un document din 1557 arată că în componenţa sa se numărau 27 de sate, iar centrul administrativ era cetatea Gurghiului.

 

În 1708, în timpul Războiul curuţilor, o mare parte din cetate este distrusă, iar astăzi singura clădire ce stă în picioare este capela ce a fost ridicată în secolul următor, chiar din rămăşiţele fortificaţiei.

 

În capelă nu se mai oficiază slujbe de foarte mult timp, iar unii spun chiar că ar fi blestemată, asta după ce ultimul preot care a slujit-o s-ar fi spânzurat.

 

Cetatea Gurghiului a ocupat de-a lungul timpului un important rol în economia, politica şi dezvoltarea regiunii făcând parte din cele mai importante cetăţi ale Transilvaniei.

 

Imagini din Gurghiu ruinele cetate sec. XIII


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...