Sibiu

Lacul Călţun

print
Lacul Caltun
Localitate:
Avrig

Obiectiv:
Lacuri şi baraje

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Lacul Călţun face parte din seria de lacuri glaciare care au contribuit la renumele Munţilor Făgăraş, de “cea mai densă reţea hidrografică din Carpaţi”.

 

Situat la peste 2.100 de metri înălţime, Lacul Călţun, alături de Lacul Avrig sau Bâlea, constituie un punct ideal de popas sau chiar înnoptare pentru orice turist aflat în drumeţie prin Făgăraş.

 

Turiştii, care pleacă din Bucureşti cu trenul şi doresc să ajungă la Lacul Călţun, pot alege ruta Bucureşti-Avrig. Din Avrig, călătoria pe munte nu durează doar câteva ore, este un traseu lung şi anevoios, însă extrem de frumos. Călătorii ar trebui să vină pregătiţi să înnopteze la adăpost.

 

Din oraşul Avrig, de la marcajul cu cruce roşie aflat la km 284 al DN1, poţi ajunge la Poiana Neamţului parcurgând 14 kilometri de drum forestier şi de acolo marcajul turistic pe potecă de pe piciorul Barcaciu indică aproximativ două ore şi jumătate, până la cabana din zonă. Din acest punct, pe marcajul punct albastru se poate ajunge prin valea Râului Mare al Avrigului la Lacul Avrig, în aproximativ trei ore.

 

Dacă ai obosit deja, în acest punct poţi înnopta în siguranţă, urmând ca a doua zi să porneşti pe un drum de aproximativ trei ore, şi apoi spre refugiul Scara.

 

De aici se merge aproximativ o oră şi un sfert până la Custura Săratii, iar parcurgerea custurii poate să dureze până la trei ore, de aceea, cel mai indicat ar fi să ai bagaje mici şi să fii foarte atent pe unde calci.

 

În total, până la Vârful Negoiu, aflat la o altitudine de 2.535 de kilometri, poţi face în jur de patru ore şi jumătate.

 

De la vârful Negoiu se coboară prin Strunga Dracului spre Lacul Călţun, unde există şi un refugiu îngrijit. Drumul necesită atenţie la pietre şi la încheieturi.

 

Refugiul de la lacul Călţun este mai bine izolat decât cel de la Scara şi oferă o privelişte deosebită.

 

Dezavantajele acestui loc încântător ar putea fi considerate lipsa apei potabile, dar şi vânturile care se simt foarte puternic noaptea. În plus, spre dezamăgirea multora, scăldatul nu este permis, ca în majoritatea lacurilor aflate la o astfel de înălţime.

 

La întoarcere puteţi alege alt traseu mai scurt mergând pe platou până pe Vf Lăiţel, apoi Vf Laiţa şi ajungând la Bâlea Lac, unde întâlniţi Transfăgăraşanul, pe care puteţi ajunge înapoi la civilizaţie.

 

Imagini din Lacul Călţun


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...