Brasov

Mănăstirea Brâncoveanu

print
Manastirea Brancoveanu
Localitate:
Sambata de Sus

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Celebra mănăstire braşoveană Brâncoveanu, din Sâmbata de Sus, se înalţă pe locul unde, în urmă cu mai bine de 300 de ani, Preda Brâncoveanu a ridicat o biserică din lemn, ca mai apoi însuşi Constantin Brâncovenu să o reclădească din piatră, pentru a face faţă mai bine vremurilor zbuciumate, în care Transilvania era cucerită de habsburgi.

 

Din nefericire, nici construcţia din piatră nu a putut rezista în faţa cotropitorilor, care au reuşit să o distrugă din temelii, dupa 100 de ani de la zidire, în anul 1785.

 

Ortodoxia română nu a renunţat însă la visul de a reconstrui această celebră mănăstire, în stilul ctitorilor Brâncoveni, chiar dacă au mai trecut încă 141 de ani până la începerea noilor lucrări. La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1946, Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbata de Sus, este sfinţită din nou, de data aceasta pentru a dăinui până în zilele noastre.

 

Exteriorul clădirii este decorat cu pietre uriaşe, în stilul brâncovenesc, iar intrarea este străjuită de o uşă masivă din lemn de stejar. Interiorul este similar celorlalte biserici ale vremii, găzduind însă, spre deosebire de acestea, cinci clopote aduse special de la Viena, ce cântăresc împreună două tone.

 

De asemenea, mănăstirea găzduieşte şi o celebră pictură a Fecioarei Maria, dar şi portretele Brâncovenilor, primii ctitori ai acestui lăcaş de cult.

 

În ziua de astăzi, primul nivel al mănăstirii adăposteşte chiliile călugărilor şi abatia, în vreme ce la primul etaj putem găsi clopotniţa şi o nouă biserică, în aripa sudică, pentru că în partea de nord a mănăstirii să descoperim, printre altele, o impresionantă bibliotecă.

 

De asemenea, într-una din clădirile noi ale Mănăstirii Brâncoveanu, ridicate prin grija călugărilor, putem vizita muzeul lăcaşului de cult, unde au fost adunate picturi pe sticlă din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, dar şi documente şi obiecte rare şi extrem de vechi, încărcate de istorie şi de învăţăminte.

 

Lăcaşul de cult este situat la 80 de kilometri de Braşov şi este vizitat în fiecare an de câteva zeci de mii de credincioşi, dar şi de turişti, fiind una dintre cele mai cunoscute biserici ortodoxe din România, poate şi graţie trecutului său zbuciumat.

 

Pentru că nu există mijloace de transport în comun care să ajungă la Mănăstirea Brâncoveanu, numită de cei din partea locului şi Mănăstirea Sâmbata de Sus, dupa localitatea care o găzduieşte, turiştii pot ajunge aici doar cu maşina personală, ori cu autocarul, în cadrul grupurilor organizate.

 

Imagini din Mănăstirea Brâncoveanu


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...