Alba

Mănăstirea Lupşa

print
Manastirea Lupsa
Localitate:
Lupsa

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Mănăstirea de călugări de la Lupşa a fost întemeiată pe la 1420, fiind cel mai vechi şi mai bine conservat lăcaş de cult ortodox din Munţii Apuseni. Pentru a ajunge la ea, pe Valea Arieşului trebuie să urmaţi şoseaua Abrud – Câmpeni – Turda.

 

Ctitorul acestei mănăstiri de lemn cu hramul “Sfântul Mare Ierarh Nicolae” este boierul Stanislav, care făcea parte din familia cneazului Candea de Lupşa, iar lăcaşul de cult unde sălăşluiau călugării a fost de o importanţă deosebită pentru satele din zonă.

 

Pentru slujbe, călugării foloseau cărţi aduse de la mănăstirile din Moldova, iar o relaţie deosebită era ţinută cu Mănăstirea Peri din partea de nord a Maramureşului.

 

Un punct de cotitură în istoria acestui lăcaş de cult a fost în secolul al XVIII-lea, când biserica a fost în pericol să fie dărâmată. Totuşi, datorită episcopului Petru Paul Aron, care a intervenit în favoarea sa, mănăstirea a fost declarată monument istoric.

 

La mijlocul anilor 1800, în mănăstire mai erau doar câţiva călugări, îndrumaţi de egumenul Procopie. În 1820, din cauza presiunilor habsburgice împotriva ortodocşilor, nici aceşti călugări nu am mai putut rămâne în lăcaşul de cult, ei fiind alungaţi de autorităţi.

 

Timp de 128 de ani, din 1820 şi până în 1948, biserica a servit credincioşi greco-catolici.

 

Înainte de schimbarea din 1820, în chiliile din preajma mănăstirii funcţiona o şcoală bisericească unde tinerii preoţi şi cântăreţi erau pregătiţi de călugări. De această practică au profitat şi sătenii din apropiere, care, pe lângă şcoala bisericească, s-au putut bucura şi de atelierul de pictură pe sticlă.

 

Biserica mănăstirii a avut la început doar naos şi altar şi iniţial nici nu era pictată.  În 1810 i s-a adăugat pronaosul, iar icoanele pe care le veţi vedea sunt cele originale, pictate în secolul XVII.

 

Există şi elemente mai noi la Lupşa. Picturile de pe pereţii bisericii au fost făcute în 1993, ocazie cu care lăcaşul a fost renovat şi tencuit în interior. Mai mult, s-au construit şi câteva anexe, printre care câteva chilii şi chiar o bucătărie.

 

Imagini din Mănăstirea Lupşa


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...