Brasov

Mănăstirea Predeal

print
Manastirea Predeal
Localitate:
Predeal

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului din Predeal, unul din cele mai vechi şi mai cunoscute lăcaşuri de cult de pe Valea Prahovei, a fost ridicată acum aproape 200 de ani, pe locul unui străvechi schit, construit din lemn, în jurul anului 1744.

 

Micul schit Predeal, adăpostit la poalele munţilor de pericolele vremii, într-o perioadă în care bisericile ortodoxe din Transilvania erau incendiate şi dărâmate din temelii, a reuşit să supravieţuiască şi să crească, ajungând la rangul de mănăstire, fiind reclădit şi extins din timp în timp, până să ajungă ansamblul de chilii şi biserici care poate fi admirat în ziua de astăzi.

 

Chiar dacă mănăstirea a fost desfiinţată în anii 50′ de către regimul comunist, construcţiile ridicate cu mare trudă de-a lungul vremii au rezistat, pentru ca din 1993 străvechea mănăstire să fie redeschisă, de data aceasta din grija unor măicuţe. În consecinţă, în ziua de astăzi, Mănăstirea din Predeal este o mănăstire de maici.

 

Pe lângă biserica mare, cu hramul Naşterii Maicii Domnului, mai nouă, aici funcţionează şi biserica cea mică, veche de aproape 200 de ani, ce poartă hramul Sfântului Nicolae.

 

Un fapt mai puţin cunoscut este că aici, la Mănăstirea Predeal, a luat fiinţă şi prima şcoală din localitate, într-una dintre chilii, din grija stareţului Pantelimon, al treilea conducător din istoria schitului, sosit tocmai din Răşinari, de lângă Sibiu. Acesta s-a ocupat personal de educaţia copiilor din Predeal, gratuit, până spre sfârşitul veacului al XIX-lea, când călugării au reuşit să ridice o clădire dedicată special învăţământului, considerată a fi prima şcoală, în toată puterea cuvântului, din oraş.

 

Mănăstirea Predeal este aşezată la poalele munţilor Clăbucetul Taurului, într-o zonă idilică, aproape de locul din care izvorăşte râul Prahova.

 

Străvechiul lăcaş de cult este situat la intrarea în Predeal, pe partea dreaptă a Drumului Naţional 1, pe direcţia Bucureşti-Braşov, aşezat fiind pe strada Mănăstirii, paralela cu şoseaua.

 

Aşadar, fie că vizitaţi Predealul, ori doar tranzitaţi Valea Prahovei, o oprire de măcar câteva minute la Mănăstirea Predeal vă este întotdeauna la îndemână, reprezentând un minunat prilej de a intra în contact cu trecutul istoric, la el acasă, dar şi cu frumuseţile naturale ale munţilor, îmbinate spectaculos într-un peisaj de excepţie, încărcat de învăţăminte şi de istorie.

 

Imagini din Mănăstirea Predeal


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...