Harghita

Muntele de sare de la Praid

print
Muntele de sare de la Praid
Localitate:
Harghita

Obiectiv:
Zăcăminte minerale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Încă din timpul romanilor, Praid era o localitate importantă. Aici se exploata şi atunci, cum se întâmplă şi acum, sarea, acest ingredient nelipsit din bucătăria oricui.

 

Localitatea Praid din judeţul Harghita este aşezată lângă Muntele de Sare Praid, un masiv impresionant şi ca formă şi ca volum, construit, aşa cum îi spune numele, din mii de tone de sare. Potrivit unor specialişti, Muntele de Sare de la Praid ar conţine trei miliarde de tone de sare, o cantitate imensă. Din acest motiv zona a fost declarată areal natural protejat de interes naţional. Practic, rezerva-salină de la Praid este o raritate geologică, înainte de toate.

 

Muntele de Sare nu este chiar un munte, ci mai degrabă un deal, vârfurile sale cele mai importante ridicându-se până la maximum 550 de metri: Vârful Zoltan şi Vârful Sarea.

 

Ce este interesant la Praid nu se află însă doar deasupra solului: în subteran se găseşte una dintre cele mai mari mine de sare de pe continentul nostru, transformată în loc de tratament al afecţiunilor respiratorii şi punct turistic de maximă importanţă în zonă.

 

Dacă secole de-a rândul Muntele de Sare din Praid le-a asigurat existenţa localnicilor, care au exploatat cea mai importantă resursă a zonei, mina rămasă în urma acestei activităţi, un adevărat orăşel subteran, asigură în zilele noastre existenţa localităţii prin activitatea de turism şi terapeutică ce aduce aici mii de persoane pe zi.

 

Pentru o cură de sănătate pe bază de sare specialiştii recomandă să petreceţi în muntele de sare câteva ore pe zi.

 

În orăşelul de sub pământ se intră cu autobuzul printr-un tunel de peste un kilometru şi apoi se coboară câteva sute de trepte destul de abrupte. În inima muntelui de sare veţi găsi baza de tratament, dar şi biblioteci, locuri de joacă pentru cei mici, cafenele şi chiar un loc de rugăciune.

 

Pe lângă atracţiile din subteran, în Praid există şi un ştrand cu apă sărată, şi simpla respirare a aerului puternic ionizat din zonă este binefăcătoare.

 

În acest sens, se recomandă drumeţii în zona de protecţie a naturii “Sohata”, care are o suprafaţă de 8 hectare şi se află la sud-vest de centrul Praidului, şi care dezvăluie o bogăţie de vegetaţie şi faună, într-un mediu curat şi relaxant.

 

Dacă sunteţi tentaţi să vă relaxaţi şi să vă şi însănătoşiţi în acelaşi timp la Praid, trebuie să ştiţi că nu întâmpinaţi probleme puse de “sezon”: aici, sezonul durează tot anul, şi sunteţi oricând primiţi cu ospitalitate de oamenii locului şi la facilităţile de tratament.

 

Imagini din Muntele de sare de la Praid


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...