Alba

Muzeul de Istorie Augustin Bunea

print
Muzeul de Istorie
Localitate:
Blaj

Obiectiv:
Muzee

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” din Blaj intră în categoria lăcaşelor de cultură cu o existenţă complicată. Muzeul care poartă numele istoricului şi teologului greco-catolic Augustin Bunea nu a avut niciodată un sediu stabil. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1939 şi funcţiona în incinta Palatului Cultural. În 1974 a fost mutat în castelul Geoagiu Bogdi, un castel ce datează din secolul al XVII-lea şi în care era şi reşedinţa Mitropoliei Greco-Catolice.

 

După căderea regimului comunist, instituţia a primit un alt sediu, “Clubul tineretului”, care s-a dovedit impropriu pentru desfăşurarea activităţii muzeale. În prezent, Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” este închis, el urmând să funcţioneze într-o clădire situată pe strada Vasile Suciu, acelaşi imobil folosit în trecut de Colegiul Pedagogic “Gheorghe Şincai”.

 

În inventarul Muzeului de Istorie “Augustin Bunea” figurează peste 1.500 de obiecte, unele dintre ele demonstrând continuitatea şi unitatea poporului român în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Întâlnim numeroase exponate din perioada neolitică, majoritatea din ceramică, care dovedesc prezenţa pe aceste meleaguri a unei populaţii de agricultori traci încă din secolele VI-II î.Hr.

 

De asemenea, patrimoniul muzeului include obiecte descoperite în necropole scitice şi celtice. Interesantă este şi tiparniţa despre care se ştie că a fost folosită la tipărirea Noului Testament, în 1648 la Alba Iulia. Mai sunt expuse: presă, manuale şi matricole şcolare vechi, cărţi religioase, matriţe de lemn, xilografii şi câteva exemplare din primele ediţii ale operelor scrise de reprezentaţii Şcolii Ardelene. La fel de valoros este şi Registrul Tipografiei, care furnizează date şi informaţii despre toate tipăriturile executate.

 

Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” deţine cea mai veche carte tipărită vreodată la Blaj. Este vorba despre lucrarea “Straşnic”, care datează din 1753. În proprietatea muzeului se mai află o colectie de 40 de icoane pe lemn, printre care şi icoana „Adormirea Maicii Domnului“ (realizată în anul 1747 de Iacov Zugraf), crucea lui Avram Iancu, precum şi un fragment din Piatra Libertăţii.

 

Imagini din Muzeul de Istorie Augustin Bunea


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...