Alba

Muzeul Etnografic Lupşa

print
Muzeul Etnografic Lupşa
Localitate:
Lupsa

Obiectiv:
Muzee

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Puține locuri din România îți pot oferi mai multe informații despre viața unei anumite regiuni, precum Muzeul Etnografic Pamfil Albu din Lupșa. Și, probabil, niciunul nu oferă o imagine istorică a vieții din Țara Moților de-a lungul veacurilor cum o face acesta.

 

Lupșa, mica localitate din județul Alba, de lângă râul Arieș, e situată la circa 100 de kilometri de Alba Iulia și la 10 de Baia de Arieș, la ea putându-se ajunge ușor pe DN 75, fiind între comuna Lunca și orașul Turda.

 

Clădirea originală, tipică secolului XIX, cu etaj, servește drept muzeu acum, dar mai există în sat și o altă clădire în care acesta, devenit neîncăpător, s-a extins.

 

Ce poți vedea acolo? Aproape orice ține de viața oamenilor care au trăit în Țara Moților din epoca pietrei până în timpurile noastre. Peste opt mii de obiecte, strânse acolo prin pasiunea de o viață a învățătorului Pamfil Albu, cel care le-a dat statului român în 1952, dar care a continuat să îmbogățească această colecție până la moartea sa, imediat după Revoluție.

 

Și totuși, ce obiecte avem acolo? Unele despre care cei mai mulți dintre noi nici nu știam că există – de la lanțuri de lemn la piepteni cu ace de arici, de la icoane extrem de vechi până la diferite tipuri de monedă care au circulat în ultima mie de ani prin aceste locuri, de la ferestre și bănci tradiționale la războaie de cusut sau fiare de călcat. Tot la muzeul din Lupșa se găsesc și unele dintre cele mai rare topoare de piatră folosite de oamenii primitivi, dar și mărturii ale modalității străvechi de minerit a aurului.

 

Totodată, Pamfil Albu a reușit să strângă și costume populare purtate de moți în ultimele câteva sute de ani, o colecție unică în România.

 

Nu lipsesc nici cornuri de vânătoare, cărțile în ediții rare din Evul Mediu sau masa la care Avram Iancu a stat la sfat în timpul Revoluției din 1848 și un steag adus de la Alba Iulia datând din vremea marii uniri, toate obiectele fiind așezate astfel încât vizitatorul să înțeleagă evoluția vieții din zona Arieșului și, mai ales, continuitatea porturilor și tradițiilor de acolo.

 

Așa că, dacă sunteți în apropiere și sunteți interesați sau pur și simplu curioși, nu ezitați. Avem acolo o adevarată insulă de etnografie, printre cele mai consistente pe care le puteți găsi în România.

 

Imagini din Muzeul Etnografic Lupşa


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...