Alba

Muzeul Naţional al Unirii

print
Muzeul National al Unirii
Localitate:
Alba iulia

Obiectiv:
Muzee

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cum se putea numi cel mai important muzeu din Alba Iulia dacă nu Muzeul Unirii? Ei bine, îşi merită numele măreţ. Muzeul Unirii din Alba Iulia e unul dintre cele mai mari şi mai complexe muzee din România, prin colecţiile sale de istorie-arheologie şi etnografie.

 

Mai întâi, unde găseşti clădirea. Pe strada Mihai Viteazul, nr. 12 – 14.

 

Apoi, ce-i cu clădirea? Ei bine, clădirea e pur şi simplu impresionantă. Construită în secolul XIX şi servind drept complex de locuinţe pentru ofiţerii armatei austro-ungare, aceasta, denumită acum “Casa Babilon”, are un aspect ce aduce pe de o parte cu un castel britanic, dintr-acelea fără vârf ascuţit şi, pe de alta, cu o universitate veche din Occident.

 

Culoarea deschisă a exteriorului, pigmentată perfect de ferestrele dese, aranjate pe rânduri şi vopsite în roşu şi cu unele din puţinele turnuleţe de bun gust pe care le poţi găsi în România fac muzeul tentant dinainte să intri.

 

E şi mai intersant atunci când eşti în interior. Pentru că ai de toate, de la unelte din comuna primitivă până la unele dintre documentele Marii Uniri din anul 1918. Poate cea mai impresionantă e, însă, colecţia de peste 55.000 de cărţi, de la cele mai vechi până la cele mai noi.

 

Nu la fel de multe, dar cu siguranţă interesante sunt obiectele preistorice – din piatră, os, cupru sau fier. Urmează alte obiecte ale unor vechi locuitori ale acestor meleaguri – dacii. Toate armele, podoabele şi vasele strămoşilor noştri sunt de la cetăţile Craiva, Cugir şi Căpâlna.

 

Alţi strămoşi de-ai noştri, romanii, au şi ei partea lor, cu monede, vase, sculpturi şi alte asemenea lucruri, provenind chiar de pe plan local, de la fosta cetate Apulum.

 

Împingând lucrurile câteva sute până la peste o mie de ani mai încolo, dai de colecţia medievală a muzeului. Unde găseşti de toate. Porturi populare  româneşti, maghiare şi germane, însemne ale oraşului, inele şi cercei sau alte podoabe provenind de la popoarele migratoare, obiecte ale breslelor, icoane pe sticlă, monede şi aşa mai departe.

 

O mai importantă parte a colecţiei – pe plan memorial şi sentimental – e cea care conţine documente, fotografii şi obiecte care amintesc de două dintre cele mai importante evenimente din istoria românilor – Revoluţia de la 1848 şi Marea Unire de la 1918.

 

“Regina” colecţiei e aşa-numita “mapă a lui Vasile Goldiş”, care conţine documente ale Unirii din 1918 şi declaraţia de atunci a marelui patriot român, precum şi semnătura sa.

 

Muzeul Unirii din Alba Iulia îşi merită numele. E nu doar un loc ce parcurge întreaga istorie a acestor meleaguri, ci şi o experienţă vizuală.

 

Imagini din Muzeul Naţional al Unirii


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Comentarii (1)

jesus sanchez

bueno

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...