Covasna

Muzeul Naţional Secuiesc

print
Muzeul National Secuiesc
Localitate:
Sfântu Gheorghe

Obiectiv:
Muzee

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Dacă vrei să afli mai multe despre secui şi despre maghiarii din Transilvania sau pur şi simplu te interesează istoria regiunii, nu vei găsi un loc mai bun decât Muzeul Naţional Secuiesc.

 

Situat în inima secuimii, în oraşul Sfântu Gheorghe din Covasna, pe strada Kos Karoly numărul 10, muzeul impresionează din prima prin aspectul său distinct, culoarea albă şi arhitectura ce indică din prima caracteristica sa maghiară, cu specificul zonei secuieşti.

 

De menţionat e şi faptul că acesta este unul dintre cele mai vechi muzee de pe actualul teritoriu al României, dar şi din această parte a Europei, fiind deschis în 1875.

 

Iar acest specific se vede încă de la intrarea ce se face prin nişte porţi secuieşti cu acoperiş foarte ascuţit, precum acoperişurile castelelor maghiare din Evul Mediu şi epoca modernă.

 

Clădirea în sine, împărţită în două aripi, îţi sare în ochi din prima, prin albul său strălucitor şi zidurile verticale, întrerupte de ferestre mici, apropiate şi frumos plasate pentru a evita monotonia. Acoperişul e la fel de ţuguiat precum poarta de intrare, dar mult mai impunător.

 

Şi, dacă muzeul e frumos în exterior, e şi mai frumos în interior. Din nou, vei găsi alb, alb, alb. Arhitectul Kos Karoly, unul din cei mai mari arhitecţi ai vremii sale, a ştiut să dea un efect special pereţilor, astfel încât să nu obosească. Din contră, arcadele din interior şi parchetul ce contrastează cu albul pereţilor îi dau şi mai mult stil. Iar bustul lui Kos pare să vegheze scara ce duce la etaj.

 

Dincolo de aspectul exterior, muzeul găzduieşte o adevarată comoara istorică, etnografică şi naturalistă, în cele patru secţii ale sale.

 

Prima dintre ele e biblioteca, ce conţine cărţi şi documente în limba maghiară, aproape toate din Ţinutul Secuiesc. De departe, cel mai important dintre acestea e Codicele Apor, datând de la începutul secolului XVI, care conţine psalmi din prima traducere în maghiară a Bibliei. Biblioteca mai conţine şi scrieri ale arhitectului clădirii, care a fost şi un om politic şi gânditor din secolul XIX, dar şi ale altor nobili maghiari ai vremii.

 

Poate şi mai impresionantă e colecţia ce ţine de ştiinţele naturii, ce are peste 60.000 de elemente, de la mamifere ce au trăit în cuaternar până la colecţii de plante şi fluturi sau chiar roci din Ţinutul Secuiesc.

 

Specificul pur secuiesc al zonei e reprezentat cel mai clar de uriaşa colecţie etnografică pe care o găzduieşte muzeul. De la porturile secuilor de rând până la cele ale nobililor sau alte neamuri înalte, toate sunt prezente acolo. Nici porţile secuieşti sculptate, mândria regiunii, steaua secuiască sau porţile funerare nu lipsesc de acolo, cum nu lipseşte nici mobila sculptată ce a împodobit odinioară casele locuitorilor zonei.

 

Dintr-un asemenea muzeu nu putea lipsi o secţie de arheologie şi istorie ce parcurge evoluţia regiunii, prin obiectele din interior, de câteva mii de ani încoace. De la ceramica pictată a culturii Ariuşd sau a culturii Wittenberg până la armele sciţilor care au trecut pe aici şi până la cele ale secuilor care au fost aşezaţi la trecătorile Carpaţilor pentru a le apăra.

 

Pe scurt, Muzeul Naţional Secuiesc e unul din cele mai frumoase şi dotate muzee din România, chiar dacă unul din cele mai puţin cunoscute publicului larg. Din păcate, căci acesta nu e doar una din instituţiile reprezentative pentru cultura regiunii, ci şi pentru istoria Transilvaniei şi a Europei.

 

Imagini din Muzeul Naţional Secuiesc


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...