Alba

Muzeul orăşenesc de Istorie – Palatul princiar Aiud

print
Muzeul orasenesc de Istorie - Palatul princiar Aiud
Localitate:
Aiud

Obiectiv:
Muzee

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Muzeul de istorie din Aiud, Cetatea Aiudului, castelul princiar ori castelul Bethlen. E același lucru – cea mai impresionantă clădire din orașul transilvănean și unul dintre monumentele istorice remarcabile de pe teritoriul Ardealului, cu arhitectură de factură maghiară și germană. Mai mult, castelul princiar deține și recordul de a fi unul dintre cele mai vechi muzee de pe teritoriul actual al României, înființat în anul 1796, de profesorul Benke Ferencz, ca “Muzeu al rarităților și lucrurilor naturale”, pe lângă Colegiul academic Bethlen și mutat în actualul loc.

 

Cum se ajunge acolo? Localitatea din județul Alba, la care se poate ajunge pe Drumul European 81, are acest muzeu în Piața Consiliului Europei, numărul 24. Intrarea se face printr-un gang, care pe vremuri servea drept poartă de intrare.

 

Clădirea în sine, deși vizibil deteriorată, e impresionantă, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, prin aspectul său – o adevărată fortificație, cu ziduri înalte și turnuri de apărare ce arată că scopul său inițial era cel militar. Chiar și stilul e deosebit, specialiștii considerându-l ca aparținând “goticului târziu”.

 

Cele trei turnuri sunt cele mai impresionante părți ale clădiri – unul mai mic, crenelat și deschis, altul mai înalt, cu acoperiș normal și al treilea – foarte înalt și ascuțit. În interiorul zidurilor se găsește partea principală, ce ascunde cea mai mare parte a expozițiilor din muzeu. Și mai interesant e faptul că aripa estică are trei etaje, iar cea vestică două, dar ele au fost construite astfel încât să aibă aceeași înălțime.

 

Și, cu siguranță, un lucru e clar în legătură cu ce ai de văzut acolo – nu o să te plictisești. Muzeul are 30.000 de piese, împărțite în trei săli de la parter și una de la etaj, cea mai mare parte dintre ele aparținând istoriei vechi – perioadei noi a pietrei, celei a fierului, apoi geto-dacice și cea a perioadei marilor invazii ale migratorilor. Printre ele se găsesc vase, bijuterii, obiecte casnice sau arme.

 

De asemenea, există și o colecție de obiecte din Papua Noua Guinee, trimise în secolul XIX de Samuel Fanichel, expoziții temporare de artă sau colecții de documente.

 

Pe scurt, muzeul-castel merită văzut. Pentru el însuși, pentru istoria sa, dar și pentru ceea ce a devenit, adică pentru colecția de obiecte istorice pe care o conține. Pătruns în unul din cele mai bine dotate muzee de acest gen din România, vizitatorul poate să călătorească mental de la civilizația neolitică de la Cucuteni la sciții și geto-dacii care trăiau altădată pe aceste meleaguri și până la gepizii sau avarii care le treceau prin foc și sabie. O experiență care merită trăită.

 

Imagini din Muzeul orăşenesc de Istorie – Palatul princiar Aiud


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...