Brasov

Muzeul Satului Bran

print
Muzeul Satului Bran
Localitate:
Bran

Obiectiv:
Muzee

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Toată lumea a auzit de Castelul Bran, însă mai puţini de Muzeul Satului din Bran. Deşi acesta din urmă e chiar alături, în aceeaşi curte. Şi e cel puţin la fel de frumos precum mult mai cunoscutul său vecin.

 

Ce e Muzeul Satului din Bran? E un muzeu-document, în aer liber, al vieţii ţăranilor din Ţara Bârsei. Şi are cam tot ce ţi-ar putea da o imagine asupra felului în care trăiau oamenii din aceste regiuni, având, de la case ţărăneşti mai mici sau mai mari până la gatere de lemn acţionate de apă, instrumente pentru făcut haine, icoane, leagăne. Nu în ultimul rând, câteva stâne ciobăneşti.

 

Cele mai întâlnite construcţii sunt cele specifice zonei Branului, casele cu ocol întărit şi cu grajduri sau alte anexe. Totul denotă originalitate şi cel mai pur stil rustic vechi românesc.

 

Casele sunt diferite – unele foarte mici, cu o singură încăpere, iar altele mari, cu patru încăperi, în forma literelor “L” sau “U”. Cele mai frumoase sunt, probabil, cele cu tindă cu lemn maroniu, întinsă pe toată faţa clădirii. O altă casa ce iese în evidenţă e cea cu parter de piatră, cu scări în partea din faţă a casei, şi pe stânga şi pe dreapta.

 

Unele dintre case sunt de-a dreptul spaţioase, mai ales cele folosite ca un fel de şezători, cu bănci continue lângă perete.

 

Ce e şi mai interesant, poate cel mai interesant lucru de văzut aici e tehnica ingenioasă folosită de ţăranii români de pe vremuri, pe când nu existau utilajele moderne. Astfel, poţi să vezi acolo joagărul – un gater care e acţionat de apă, o moară acţionată tot de apă, dar şi, după cum le denumesc localnicii, piua şi dârsta, utilaje ţărăneşti pentru haine şi ţesături.

 

Nu poţi să înţelegi exact farmecul rural al muzeului dacă nu intri în interiorul gospodăriilor. Ce găseşti acolo? Viaţa românească în cel mai pur stil. Vetre exact cum se foloseau şi, în unele locuri, încă se mai folosesc. Paturi şi mese ţărăneşti, acoperite cu ţesături tradiţionale sau, în primul caz, piei de animale. Tencuiala grosieră dar şi icoanele rustice, mobila veche, dar şi vetrele apropiate de pat, interioarele din lemn, în unele cazuri totul îţi dă impresia unei apropieri călduroase de viaţa oamenilor care au trăit în asemenea case. Pari că-i înţelegi şi le înţelegi stilul de viaţă, trăirile şi caracterul.

 

Despre asta e vorba, pe scurt, la Muzeul Satului din Bran. Să înţelegi şi să guşti din viaţa ţăranilor români din această regiune. Îţi va plăcea şi te va interesa, fără îndoială.

 

Imagini din Muzeul Satului Bran


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...