Sibiu

Muzeul Valea Hârtibaciului

print
Muzeul Valea Hartibaciului
Localitate:
Agnita

Obiectiv:
Muzee

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Dacă te interesează istoria saşilor, românilor şi maghiarilor din Transilvania, evoluţia vieţii în Ardeal în general sau eşti doar un curios care vrea să afle mai multe despre timpuri trecute, muzeul Valea Hârtibaciului e un loc ce trebuie văzut.

 

Ce-i drept, nu e  foarte uşor de ajuns acolo. De la Sibiu, pe Drumul Judeţean 106, faci puţin peste o oră, din Sighişoara, pe acelaşi drum, ceva mai puţin, iar din Făgăraş la fel, dar pe Drumul Judeţean 105. Odată ajuns în fostul oraş săsesc, caută strada 1 Decembrie şi vei găsi acolo muzeul Valea Hârtibaciului.

 

Frumoasa clădire în care îşi are locul, din 1959, acest muzeu ascunde câteva mii de piese, însă nu e numărul cel care trebuie să impresioneze. Mai importantă e valoarea exponatelor, mai ales că acest muzeu, dat fiind specificul zonei, are o masivă componentă săsească.

 

Cea mai valoroasă parte a muzeului e, fără îndoială, colecţia de aproape şapte sute de cărţi şi manuscrise de limba germană, cele mai multe dintre ele vechi sau foarte vechi, iar unele sunt considerate unice de către specialişti.

 

Alături de acestea, se găseşte şi un mare număr de publicaţii în limba română, din timpuri vechi până la unele mai moderne.

 

Cele trei etaje ale clădirii mai au însă şi multe colecţii de obiecte, foarte multe din ele din epoca pietrei, dar şi piese reprezentantive ale breslelor din perioada medievală, de la uneltele lor până la certificate care atestau apartenenţa la una din aceste organizaţii.

 

Pe lângă acestea, mobila de la diferitele populaţii din Valea Hârtibaciului, confecţii din lână şi in sau alte asemenea obiecte constituie un adevărat tezaur istoric şi etnografic.

 

Poate cele mai impresionante dintre obiecte sunt lăzile spectaculos pictate, pentru acele timpuri, ale diferitelor bresle sau oameni cu stare ai locului.

 

Albume de fotografii sau ceramică pictată foarte veche, dar şi piese fine de mobilier ale unor familii bogate din diferite timpuri ne dau de asemenea o idee despre viaţa locală din această zonă şi despre schimbările produse în timp.

 

Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică între orele 9 şi 17. Şi, pentru cei interesaţi de cultură şi istorie, e o experienţă ce ar trebui încercată.

 

Imagini din Muzeul Valea Hârtibaciului


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...