Harghita

Peştera Mereşti

print
Peştera Mereşti
Localitate:
Cheile Varghisului

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Aflată în mijlocul Cheilor Varghişului din Munţii Persani, Peşterea Mereşti este o bijuterie speologică, şlefuită cu trudă şi răbdare de pârâul cu acelaşi nume.

 

Dintre toate cele aproximativ 50 de peşteri ce umplu Cheile Varghişului, Peştera Mereşti este cea mai mare.

 

Pentru a vizita această peşteră din Cheile Varghişului trebuie să ajungeţi la Miercurea Ciuc şi apoi să vă îndreptaţi spre localitatea Vlahiţa, pe drumul naţional 13A. După mai mulţi kilometri, în judeţul Harghita, veţi ajunge în satul Mereşti şi localnicii vă vor îndruma către obiectivul turistic cel mai de preţ al zonei lor aflat la alţi câţiva kilometri.

 

Peştera este pe peretele drept al Cheilor Varghişului, în dreptul unui pod, în aşa-numita Stâncă a Minunilor.

 

Pentru a intra în peşteră trebuie să urcaţi nişte scări metalice. Încă de la intrare caverna te impresionează, având o boltă ce te face să crezi că reprezintă un portal spre o altă lume.

 

Există şi un zid de fortificaţie, ceea ce demonstrează că peştera a fost folosită ca adăpost de localnici, care s-au retras aici din satele din jur pentru a se adăposti de diverşi cotropitori.

 

Însă prezenţa umană în peşteră datează cu mult înainte, aici fiind descoperite fosile ale omului preistoric.

 

Tot în peşteră a fost găsită o adevărată comoară, în ultima sală, la aproape un kilometru de la intrare, unde apa care a săpat în rocă a adus cu ea bucăţi de pietre preţioase care s-au sudat de pereţii peşterii.

 

Pentru a ajunge în peşteră există două intrări, doar una fiind nou amenajată.

 

Peştera Mereşti are două săli principale – sala Mare şi Sala Fekete Istvan. Fekete a fost speologul care, în 1835, a cartografiat peştera în asemenea detaliu, încât hărţile sale pot fi folosite fără probleme şi astăzi. La terminarea cercetărilor, un an mai târziu, speologul a publicat o lucrare de 16 pagini, la care a ataşat şi harta. Doar două exemplare din aceasta s-au mai păstrat astăzi, una stă la Budapesta, iar alta la Odorheiul Secuiesc.

 

Peştera adăposteşte multe vieţuitoare şi plante ce au fost îndelung cercetate în timp. Acum, principalii locuitori ai peşterii sunt liliecii.

 

Deşi peştera nu impresionează neapărat prin formaţiunile dezvoltate în ea, mai ales dacă nu este prima în care intraţi, sălile uriaşe şi istoria ce aşteaptă tăcută să fie descoperită şi împărtăşită şi altora merită osteneala excursiei. Nu uitaţi să vă luaţi lanterna!

 

Imagini din Peştera Mereşti


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...