Harghita

Piatra Altarului

print
Piatra Altarului
Localitate:
Platoul Padis

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Se întâmplă să vezi în anumite secvenţe din filme diverse peşteri în care eroul principal ajunge şi să te întrebi “oare chiar există locuri din astea pe Pământ şi, dacă nu, de unde au avut oamenii care au lucrat la film imaginaţia să le creeze?”.

 

Asta nu demonstrează decât cât de puţin ne cunoaştem ţara, pentru că locuri mult mai frumoase decât cele create pe platourile de filmare există chiar sub nasul nostru.

 

Peştera Piatra Altarului, descoperită doar de puţin peste 25 de ani, este comoara ascunsă a Munţilor Bihorului, aflându-se pe Platoul Padiş.

 

Peştera Piatra Altarului este împărţită în patru săli impunătoare, una mai frumoasă decât alta. Într-una dintre săli, denumită a Palatului, ce are o înălţime de nu mai puţin de 30 de metri, calcarul a format o adevărată catedrală naturală, ce aproape că nu-ţi vine să crezi că nu a fost construită de om, având de jur împrejur coloane ce o străjuiesc.

 

Într-o altă galerie, cea a Paradisului, un râu ca de lapte curge lin dintr-unul din pereţii de calcar.

 

Dacă nu vă vine să credeţi ce aţi citit până acum, staţi să vedeţi ce ascunde o altă parte a peşterii – Sala Geoda. Sub apa mai clară decât cristalul se pot vedea flori de calcit pe care nici cel mai iscusit bijutier nu le-ar putea face. Acest lucru face din Peştera Piatra Altarului o adevărată minune naturală la nivel mondial, fenomenul fiind rar întâlnit în lume.

 

A patra sală este denumită Altarul Urşilor, aici găsindu-se numeroase schelete ale ursului de cavernă, care, se pare, era stăpânul peşterii pe timpul ultimelor perioade glaciare.

 

Peştera este atât de deosebită încât mulţi speologi de renume spun că este printre cele mai frumoase trei peşteri din Europa şi fotografii din interiorul ei au fost expuse la sediul ONU din New York. Mai mult, imagini cu această bijuterie speologică pot fi văzute şi în câteva documentare celebre.

 

Peştera Altarului nu este amenajată, poate fi vizitată însă de turişti, ea fiind încadrată în categoria A a rezervaţiilor naturale. Dacă, totuşi, obtineţi aprobare de la Clubul de Speologie Politehnica din Cluj şi de la Academia Română, puteţi pătrunde în acest univers magic însoţiţi de unul dintre cei patru ghizi care se ocupă de peşteră.

 

Imagini din Piatra Altarului


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...