Alba

Râpa Roşie

print
Rapa Rosie
Localitate:
Sebes

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

România este plină de surprize geologice şi geografice cu care chiar putem să ne lăudăm. Un astfel de exemplu este cel al Râpei Roşii de lângă oraşul Sebeş, din judeţul Alba.

 

Este vorba despre o rezervaţie naturală absolut superbă, pe drumul care leagă Sebeşul de satul Daia Romană. Cunoscuta rezervaţie are o suprafaţă de aproape 10 hectare cu pereţi care flanchează drumul cu înălţimea lor impunătoare care în unele locuri poate ajunge şi la 100 de metri.

 

I se spune Râpa Roşie pentru că apa a săpat prin pământ mai multe substraturi, fapt care i-a dat zonei un colorit roşu. Imaginea este fenomenală atunci când în zonă plouă. Nu în multe locuri din lume se pot vedea în timpul ploilor mici pârâiaşe de culoare roşie care se preling printre pietre şi crăpături din uriaşii pereţi.

 

În plus, interesant este că diferite specii de păsări şi-au făcut zeci şi zeci de cuiburi în pământul pereţilor. Unicitatea zonei este dată şi de faptul că pe acest mic teritoriu se găsesc câteva plante foarte rare în lume.

 

La intrarea în Rezervaţia Naturală Râpa Roşie veţi fi întâmpinaţi de câteva formaţiuni geologice care vi se vor părea foarte ciudate. Unele dintre acestea seamănă cu niste orgi uriaşe care au fost construite din nisip.

 

În plus, tot aici veţi găsi unele dintre cele mai lungi peşteri din lume care s-au format în pământ.

 

Dacă priveşti aceşti pereţi uriaşi de sus, observi şi pajiştile foarte verzi care se întind deasupra lor şi care în combinaţie cu roşul nisipos dau o imagine fabuloasă, care pare desenată, nicidecum reală.

 

Nu ştiu mulţi turişti de acest obiectiv, aşa încât dacă mergeţi la Râpa Roşie aveţi toate şansele să vă bucuraţi de linişte deplină şi să admiraţi în pace formele bizare ale versanţilor de argilă.

 

Din Sebeş, cum spuneam mai sus, nu sunt decât vreo 3 kilometri până la acest peisaj feeric. Până acolo puteţi ajunge cu maşina, dar dacă nu vreţi să rataţi o frumuseţe de plimbare este de recomandat să mergeţi „la picior”, peisajele merită cu adevărat.

 

Pentru că este o zonă atât de specială, în urmă cu mai bine de 60 de ani, acest areal a fost declarat monument al naturii. Este singura rezervaţie de acest gen din România, iar peisajul te duce imediat cu gândul la Marele Canion şi la Statele Unite.

 

Imagini din Râpa Roşie


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...