Mures

Ruinele castelului Bethlen

print
Ruinele castelului Bethlen
Localitate:
Cris-Danes

Obiectiv:
Monumente si Situri arheologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Castelul familiei Bethlen se află în apropierea Sighişoarei, în satul Criş, din comuna mureşeană Daneş, în mijlocul unui parc cu copaci seculari.

 

Despre acest palat nobiliar circulă multe legende cu fantome care bântuie încăperile, despre iubiri neîmpărtăşite şi chiar despre un şarpe ce mânca localnicii, asta până într-o zi când un cruciat l-a omorât. Poveste care se regăseşte şi pe blazonul familiei Bethlen.

 

La castel se poate ajunge pe DN14 până în Daneş, fie dinspre Sighişoara, fie dinspre Mediaş, apoi pe DJ 143 până în satul Criş, castelul aflându-se chiar în mijlocul satului.

 

Nobilii Bethlen au intrat în posesia acestor ţinuturi după ce un membru al familiei a fost răsplătit pentru credinţa şi vitejia din ultima cruciadă. Unii spun că numele familiei se trage chiar de la oraşul Bethleem.

 

De pe aceste domenii, familia şi-a pus amprenta pe istoria şi cultura Transilvaniei. Îi putem aminti pe Gabriel Bethlen ce a fost principele Transilvaniei între 1613-1629, succedat, doar pentru o scurtă perioadă de timp, de fratele său mai mare Ştefan Bethlen.

 

În ce priveşte istoria castelului de la Daneş, la inceput, s-a ridicat doar o structură de lemn ce avea ca rol apărarea împotriva incursiunilor tătare. Vreme de 400 de ani, în secolele XIV-XVIII,  construcţia s-a extins de la structura de lemn la o clădire din piatră cu forma neregulată, căreia i-au fost adăugate ulterior bastioane, iar astăzi ne întâmpină o structură renascentistă, despre care mulţi  afirmă că este poate cel mai frumos castel de acest fel din Transilvania.

 

Castelul Bethlen a fost la un moment dat una dintre cele mai importante biblioteci din Europa, asta după ce aici au început să fie tipărite cărţi.

 

După naţionalizarea de către comunişti, din 1948, castelul Bethlen a fost folosit ca tabără a pionierilor, iar mai târziu ca depozit pentru produsele I.A.S.-ului din zonă. Sute de cărţi rare au ars din neglijenţa autorităţilor.

 

În 1974, Direcţia Monumente Istorice a preluat castelul şi a început să îl restaureze. În 1977, Direcţia a fost desfiinţată şi toate lucrările au fost sistate, iar edificiul a rămas abandonat.

 

Astăzi castelul se află din nou în posesia familiei Bethlen. Deşi este marcat ca proprietate privată, prin bunăvoinţa paznicului poate fi vizitat neoficial, ocazie cu care puteţi admira rămăşiţele unui decor fastuos pe ziduri şi tavane, încăperi largi în care cândva trăiau domni şi domniţe, capela renovată şi chiar şi sauna.

 

Imagini din Ruinele castelului Bethlen


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...