Alba

Ruinele cetăţii Ardud

print
Ruinele Cetatii Ardud
Localitate:
Ardud

Obiectiv:
Monumente si Situri arheologice

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Circulaţi pe drumul E81, apropiindu-vă de Satu Mare? Nu ezitaţi să faceţi o oprire la ruinele Cetăţii Ardud, aflate la mai puţin de 20 de kilometri de Satu Mare. Ruinele Cetăţii Ardud se află în nord-vestul oraşului cu acelaşi nume, pe malul râului Homorod.

 

Deşi nu a mai rămas prea mult din vechea cetate seniorială de la Ardud, trebuie să ştiţi că aceasta a fost una din cele mai importante din Transilvania, în vremuri medievale. În zilele noastre s-au mai păstrat doar ruinele şi unul din turnurile cu creneluri, însă în perioada sa de maximă glorie avea patru turnuri de aparare şi era o fortăreaţă care, dacă era nevoie, putea adăposti şi 1.500 de luptători.

 

Cetatea Ardud a fost construită pe la 1480, de Bartolomeu Dragfi, nepot de-al domnitorului Dragoş Vodă şi domnitor al Transilvaniei timp de doar şase ani, între 1493 şi 1499. Bartolomeu a ridicat cetatea din piatră, cu scop de apărare şi, spun unii experţi, ar fi construit-o pe locul unde s-a aflat, cu secole înainte, o cetate dacică.

 

Fortăreaţa seniorială din nordul Transilvaniei s-a degradat de-a lungul timpului. Abia pe la 1730, folosindu-se de pereţii şi fundaţia cetăţii lui Bartolomeu, care încă mai stăteau în picioare, contele Alexandru Karoly a ridicat o nouă cetate de piatră la Ardud. Cărămizile cetăţii au fost folosite, însă, în vremurile noastre, de către localnici, la construcţia propriilor locuinţe, aşa că ce se mai poate vedea acum este o ruină, o palidă amintire a ceea ce a fost odată Cetatea Ardudului.

 

Dacă din cetate nu s-a mai păstrat mare lucru, altarul capelei a fost mutat la Palatul Episcopal din Satu Mare, unde se păstrează în întreaga sa splendoare.

 

De numele cetăţii se leagă şi un eveniment important din viaţa poetului ungur Petofi Sandor, care s-a căsătorit aici, la 1847, cu fiica intendentului cetăţii Ardud, Julia. De altfel, la Ardud, pe malul râului, există şi un monument construit în memoria cunoscutului om de cultură maghiar.

 

În plus, ca un element inedit demn de a vă incita imaginaţia, când vizitaţi Cetatea Ardud, nu uitaţi să întrebaţi localnicii de legenda fetei închise în pivniţă, care bântuie de secole şi poate fi eliberată de un flăcău curajos dispus să îi sărute de trei ori fantoma şi să nu se uite înapoi. Bătrânii povestesc că au existat multi bărbaţi care au încercat să o scape pe biata prinţesă de blestem, dar niciunul nu a revenit în viaţă din pivniţa cetăţii ca să relateze ce a văzut.

 

Imagini din Ruinele cetăţii Ardud


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...