Sibiu

Sinagoga Mare de la Sibiu

print
Sinagoga Mare de la Sibiu
Localitate:
Sibiu

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Una dintre puţinele biserici ale evreilor din Transilvania este Sinagoga Mare de la Sibiu, a cărei construcţie a fost finalizată în anul 1898. Clădirea de pe strada Constituţiei numărul 19 este acum un monument istoric la mare căutare pentru turiştii care vin să se bucure de farmecul oraşului Sibiu.

 

După ce a trecut prin mai multe evenimente grele pentru comunitate, cu perioade în care saşii din regiune refuzau stabilirea evreilor în această zonă, Sinagoga Mare din Sibiu pare să se fi adaptat perfect perioadei actuale.

 

Cei care vin din Bucureşti pot să facă dreapta la prima intersecţie mare dupa intrarea în municipiul Sibiu, pe strada Semaforului, până la intersecţia cu giratoriu, unde trebuie să facă stânga pentru a intra pe strada Ştefan cel Mare. La intersecţia cu străzile Moldoveanu şi Bâlea trebuie să facă dreapta, pe Bâlea în jos şi să urmărească drumul până la primul sens giratoriu, în care să meargă înainte.

 

La 150 de metri distanţă de giratoriu, pe dreapta, se află sinagoga. Sau mai simplu: să urmărească prin GPS coordonatele 45º47’54″ latitudine nordică şi 24º9’27″  latitudine estică.

 

Cu trenul este cel mai uşor, biserica evreiască aflându-se la o stradă de mers pe jos cum se iese din gară până la intersecţia cu strada Constituţiei, unde se face stânga, iar la câţiva paşi, pe partea stângă poate fi găsit monumentul.

 

Faţada bisericii evreieşti înfăţişează stilul neogotic, cu accente neoromanice în partea de sus, forma generală a clădirii fiind un dreptunghi. În faţa sinagogii a fost construit un gard impresionant din fier forjat, care dă un aspect decorativ deosebit.

 

În interior se regăseşte structura unei bazilici care are trei nave intersectate şi arcadele cu formă de galerii înguste, susţinute de colonete, iar chivotul se află chiar la partea de răsărit şi are formă de absidă în semicerc.

 

Sinagoga construită în stil eclectic este acoperită cu cărămidă de culoare roşie şi are coloane galbene în formă de dreptunghi. Ferestrele au şi ele formă dreptunghiulară, cu partea de sus finalizată în semicerc şi decorată cu vitralii care înfăţişează steaua lui David.

 

Printre alte caracteristici care transformă sinagoga într-un monument de arhitectură se numără cele trei intrări cu platforma şi câteva trepte. Cea mai spectaculoasă este intrarea principală, decorată în partea superioară cu steaua lui David şi un vers din Psalmi, scris în limba ebraică, iar în fiecare parte laterală a uşii se află două felinare din fier forjat.

 

Imagini din Sinagoga Mare de la Sibiu


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Adaugă un comentariu

Nume
Email
Mesaj
 

Newsletter

Loading...Loading...