Muzee şi expoziţii

Muzeele si expozitiile sunt o zestre inestimabila din patrimoniul cultural al judetelor din centrul Transilvaniei.

Un tur al acestei frumoase regiuni romanesti iti prilejuieste intalnirea cu o serie de exponate din diferite domenii: arheologie, istorie, etnografie, stiintele naturii etc.

Alba

Fara indoiala, principala atractie in materie de muzee din judetul Alba este Muzeul National al Unirii de la Alba Iulia, unul dintre cele mai valoroase din Romania. Anual ii calca pragul peste 50.000 de turisti din tara si de peste hotare. In incinta lui exista o expozitie permanenta dedicata Unirii de la 1 Decembrie, precum si o expozitie etnografica.

Tot in judetul Alba merita mentionate si: Casa Memoriala “Lucian Blaga”, Muzeul  de  Stiintele  Naturii Aiud,  Muzeul Mineritului Rosia Montana, Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” Blaj, Muzeul Orasenesc de Istorie Sebes, Muzeul Etnografic Lupsa, Muzeul satesc Loman,  Muzeul Memorial “Avram Iancu”, Muzeul Orasenesc de Istorie Aiud.

Sibiu

Piesa de rezistenta a judetului este Muzeul National Brukenthal din Sibiu, institutie culturala al carei prestigiu a depasit granitele Romaniei.

Muzeul este compus din Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare. Palatul Bruckenthal, cel in care functioneaza sediul central al muzeului, este unul dintre cele mai importante monumente in stil baroc din tara noastra.

In Muzeul National Bruckenthal vizitatorii au parte de numeroase expozitii temporare, dar si de cateva care sunt deschise pe toata perioada anului (colectia de covoare anatoliene, expozitia permanenta de arta romaneasca).

Merita sa faci o incursiune si la Muzeul de Icoane si Obiecte Bisericesti Casa Mihai Eminescu (Sibiu), unde vei gasi colectii de icoane de lemn si sticla, obiecte de cult, carti de cult in romana si slavona.

Alte repere muzeale in judetul Sibiu: Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale, Muzeul de Etnografie Universala “Franz Binder”, Complexul National Muzeal “ASTRA”, Colectia Memoriala “Octavian Goga” Rasinari, Muzeul CFR Turnisor, Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane, Muzeul “Badea Cartan” etc.

Covasna

O oferta bogata de muzee gasesti si judetul Covasna. Iata cateva dintre atractiile principale de pe aceste meleaguri: Muzeul National Secuiesc Sfantu Gheorghe, Muzeul de Arta Sfantu Gheorghe, Muzeul Carpatilor Rasariteni Sfantu Gheorghe, Muzeul  de  Istoria  Breslelor Targu Secuiesc, Muzeul Haszmann Pal-Cernat, Muzeul Orasenesc Baraolt, Casa Memoriala “Benedek Elek” Batanii Mici, Casa Memoriala “Gyarfas Jeno” Sfantu Gheorghe.

Brasov

Daca ai ajuns in judetul Brasov, iti propunem sa vizitezi Muzeul Primei Scoli Romanesti, unde vei gasi “urme ale activitatii Diaconului Coresi, cel mai mare carturar si tipograf roman din secolul al 16-lea”. Tot aici gasesti tiparnita lui Coresi, precum si livretul primei operete romanesti (“Crai nou”-Ciprian Porumbescu).

Poti face un popas la Muzeul Judetean de Istorie, in incinta caruia se afla expozitia permanenta intitulata “Brasov –istorie, cultura, civilizatie” (peste 3.300 de exponate).

De asemenea, mai pot fi vizitate: Muzeul de Arta Brasov, Casa Memoriala “Gheorghe Dima”, Casa Parohiala Evanghelica, Muzeul Bran, Muzeul de Etnografie, Muzeul “Casa Muresenilor”, Casa memoriala “Gheorghe Baritiu”, Casa memoriala “Stefan Baciu”, Casa memoriala “Johannes Honterus”.

Mures

In zona Muresului nu trebuie ratat Muzeul Judetean Mures. In incinta sa functioneaza sectii de arheologie-istorie, arta, stiintele naturii, etnografie si arta populara. Peste 70.000 de exponate pot fi admirate in cadrul acestui muzeu, care se poate lauda ca detine in patrimoniul sau unul dintre cele mai frumoase trofee de cerb carpatin din lume.

In judet se mai afla Muzeul de Istorie din Sighisoara, Muzeul Etnografic din Reghin si Muzeul de Istorie al municipiului Tarnaveni.

Harghita

Un muzeu aparte care se afla in Harghita este cel al salinei Praid, unde sunt expuse cristale de sare, instrumente si unelte utilizate in extragerea si transportul sarii, precum si  obiecte de arta populara.

Mai pot fi vizitate: Muzeul Secuiesc al Ciucului, Muzeul palariilor de paie din Criseni (aici se gaseste cea mai mare palarie purtabila din Romania), Casa memoriala Nagy Imre Jigodin, Muzeul Oltului si Muresului Superior Miercurea Ciuc, Muzeul Orasenesc Molnar Istvan Cristuru Secuiesc, Casa memoriala Tamasi Aron Lupeni, Casa memoriala Tompa Laszlo Odorheiul Secuiesc.

Newsletter

Loading...Loading...