Parcuri naţionale

Parcurile nationale si naturale sunt obiective de prim interes pentru turistii interesati de geoturism, iar judetele din Regiunea Centrala a Romaniei cuprind o buna parte din aceste atractii nationale deosebite.

In judetul Alba, Padurea de larice de la Vidolm se intinde pe o suprafata de 90 de ha si se afla in teritoriul administrativ al comunei Ocolis. Rezervatia detine exemplare unice, dominate de planta indigena numita “larice”, care s-a dezvoltat pe cale naturala datorita conditiilor favorabile la altitudinea de 700 – 120 de m. Padurea este conservata din era glaciara, de acum 18.000 de ani.

Rezervatia naturala de la Ighiu din statiunea Albac, judetul Alba, cuprinde cel mai intins lac carstic din Romania – Iezerul Ighiului – si se afla in sudul Muntilor Trascau. In randul florei, se remarca faimoasa Floare de Colt, ocrotita prin lege.

In acelasi judet se afla rezervatia Intregalde (masivul Trascaului), la 20 de kilometri de orasul Alba Iulia, cu o suprafata de 80 de ha si cu statut de monument al naturii. Alte rezervatii din teritoriu sunt Cheile Caprei, Piatra Bulbuci, Sesul Craiului de la Scarita-Belioara, Poiana cu narcise de la Negrileasa si Tecsesti, Molhasurile de la Capatana, Iezerul Sureanu, Cheile Rametului, Padurea Sloboda, Tinoavele din Luncile Prigoanei sau Gradina Botanica din Blaj.

In judetul Sibiu, Parcul Natural Cindrel este o zona complexa de flora, fauna si formatiuni geomorfice deosebite, cuprinzand circuri glaciare si culmi netede.

Parcul Natural – Golul Alpin al Muntilor Fagaras, aflat tot in teritoriul administrativ al judetului Sibiu, este o oaza naturala protejata care adaposteste cele mai pitoresti lacuri glaciare din masivul muntos Fagaras. Vegetatia este dominata de pajisti alpine si plante lemnoase, iar fauna este reprezentata de soim, gaita de munte, capra neagra, vulpe, urs, lup, jder si mistret.

Rezervatia Botanica Suvara Sasilor se intinde pe o suprafata de 20 de ha si cuprinde specii floristice si faunistice rare. Judetul Sibiu mai detine o serie de alte obiective naturale unice in lume, precum: Rezervatia Faunistica Arpasel, Calcarele eocene de la Turnu Rosu, Lacul si Golul Alpin Balea, Rezervatia Naturala Lacul fara Fund, Dealul Zakel, Vulcanii noroiosi de la Hasag sau Canionul de la Mihaileni.

Judetul Covasna si-a castigat popularitatea si datorita rezervatiilor naturale complexe si pitoresti. Tivonul Luci este cea mai mare rezervatie floristica din Transilvania care cuprinde plopi, arini, mesteacani, molizi, ienupari si o specie rara de viorea intalnita numai in aceasta zona. Muntele Puciosu-Turia este o rezervatie care adaposteste cinci pesteri si impresioneaza prin prezenta numeroaselor izvoare minerale si a mofetelor cu emanatii de bioxid de carbon, recunoscute pentru efectele lor terapeutice. Punctul forestier Aita Seaca este o rezervatie paleontologica protejata de legislatia statului roman. Mestecanisul de la Reci este o rezervatie botanica ce prezinta un complex de mlastini populate de specii rare precum mesteacanul pitic, feriga, galbusoara si angelica salbatica, aninul si caldezia.

In judetul Harghita, vizitatorii pot admira doua destinatii naturale extrem de populare, Cheile Bicazului si Lacul Rosu, rezervatii geologice si peisagistice de o frumusete rara. Lacul Rosu este un lac de baraj natural, cel mai mare lac montan din Romania, culoarea rosie provenind de la oxizii si hidroxizii de fier adusi de Paraul Rosu. Alte atractii de acest tip din judetul Harghita sunt rezervatiile naturale Avenul Licas, Cheile Varghisului, Dealul de sare, Tinovul Mohos si Parcul National Cheile Bicazului.

Teritoriul judetului Brasov detine mai multe rezervatii naturale, unele dintre acestea fiind geologice si paleontologice, iar altele floristice si faunistice. Intre comunele Augustin si Racos, la confluenta paraurilor Carhaga si Chioves, se afla Rezervatia Carhaga cu straturi de marne cenusii sau albastre, foarte bogate in fosile animale. Rezervatia Ormenis este al doilea punct fosilifer din muntii Persani, iar Rezervatia de la Purcareni adaposteste un bloc masiv de calcar ce contine o bogata fauna de corali.

Alte rezervatii floristice si faunistice din judetul Brasov sunt Piatra Craiului, Tampa, Muntii Bucegi,Tigaile din Ciucas, Mlastinile eutrofe din Tara Barsei si Poiana Narciselor.

Judetul Mures este o alta destinatie perfecta pentru iubitorii de natura, avand pe raza teritoriului sau adevarate comori naturale. Padurea de Mociar de la Solovastru are in componenta sa unii dintre cei mai batrani arbori din Romania, de peste 700 de ani. Parcul dendrologic din Gurghiu, aflat pe valea Gurghiului, detine specii exotice de arbori adusi din Australia, America de Nord si Japonia. Impreuna cu Valea Botei Mari de la Zau de Campie si Muntele de sare de la Sovata, judetul Mures cuprinde unele dintre cele mai frumoase rezervatii naturale din tara noastra.

Newsletter

Loading...Loading...